DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM

drozdzowki z rabarbarem , drozdzowki z kruszonka , mieciutkie drozdzowki , ciasto drozdzowe , rabarbar , ostra na slodko , pyszna kruszonka 5xxxxxxx

Sezon rabarbarowy już mamy , w związku z czym nie może zabraknąć w nim drożdżówek!

Mięciutkie , puszyste , niesamowicie delikatne …i jak mama powiedziała : ” najlepsze drożdżówki jakie do tej pory jadła! 

Czyż może być lepsza pochwała?!

Lekko kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się z chrupiącą , słodką kruszonką!

A dla tych z Was co jeszcze chcą słodkości rabarbarowej mam też inne wypieki!

Ciasto drożdżowe z rabarbaremCiasto budyniowe z rabarbarem …. Ciasto z rabarbarem i pianą … i Naleśniki rabarbarowe – wszystko polecam , bo wszystko smakuje fenomenalnie!

drozdzowki z rabarbarem , drozdzowki z kruszonka , mieciutkie drozdzowki , ciasto drozdzowe , rabarbar , ostra na slodko , pyszna kruszonka xxxxxxxxxxc-001

SKŁADNIKI :

( 10 szt )

ROZCZYN:

* drożdże – 30 g

* cukier – 25 g

* mąka pszenna – 50 g

* mleko – 150 ml

CIASTO :

* mąka pszenna – ok. 350 g

* cukier – 25 g

* sól – 1 szczypta

* masło – 100 g

* żółtko – 1 szt

NADZIENIE:

* rabarbar – ok. 500 g

* cukier – do smaku

KRUSZONKA:

* mąka pszenna – 50 g

* masło – 50 g

* cukier puder – 30 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN :

Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.

CIASTO :

Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli.

Dodajemy cukier i schłodzone masło.

W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.

Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.

Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.

NADZIENIE :

Rabarbar obieramy , kroimy w kosteczkę , wkładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.

Zasypujemy cukrem ( jego ilość zależy od naszych upodobań ) i ok. 5 minut gotujemy.

KRUSZONKA :

Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.

drozdzowki z rabarbarem , drozdzowki z kruszonka , mieciutkie drozdzowki , ciasto drozdzowe , rabarbar , ostra na slodko , pyszna kruszonka 3xxxxxxxx

CAŁOŚĆ :

Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.

Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na rabarbar.

Wkładamy tam rabarbar i obficie posypujemy kruszonką.

Boki smarujemy odrobiną mleka.

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.

Gotowe!

Smacznego!

drozdzowki z rabarbarem , drozdzowki z kruszonka , mieciutkie drozdzowki , ciasto drozdzowe , rabarbar , ostra na slodko , pyszna kruszonka 5xxxxxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

12 komentarzy

  • Reply
    wesołyRomek
    6 maja 2014 at 12:01

    Kocham rabarbar, a tak dawno go nie jadłem!!!

  • Reply
    gin
    6 maja 2014 at 17:12

    Uwielbiam wszystko, co z rabarbarem :) A jeśli jest to ciasto drożdżowe, to już w ogóle :)

    • Reply
      Aleksandra
      1 lipca 2015 at 19:43

      Świetny przepis;-) Drożdżówki obłędne. Ja z robiłam z jagodami i czarną porzeczką ..Najlepsze jakie jadłam i mięciutkie na drugi dzień;-) .
      Pozdrawiam Serdecznie

      • Reply
        Ostra na Słodko
        3 lipca 2015 at 21:12

        Bardzo miło mi to słyszeć!
        Strasznie się cieszę , że smakowały :)))

  • Reply
    Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
    11 maja 2014 at 16:43

    […] na rabarbar w […]

  • Reply
    Torcik rabarbarowy z kremem i truskawkami
    11 maja 2014 at 17:15

    […] sezonu rabarbarowego staram się korzystać na […]

  • Reply
    Ucierane jogurtowe z rabarbarem
    16 maja 2014 at 06:38

    […] rabarbarowy z pełni , więc […]

  • Reply
    Drożdżówki z truskawkami i malinowym budyniem
    27 maja 2014 at 19:47

    […] Obiecany przepis na przepyszne drożdżówki gotowy! […]

  • Reply
    Ciasto ucierane ze śliwkami - łatwe i szybkie!
    12 lipca 2014 at 08:16

    […] Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie i pachnące … […]

  • Reply
    Drożdżówki z kaszą manną i jabłkami
    17 września 2014 at 07:57

    […] drożdżówki ( te z rabarbarem ) zrobiły taką furorę w domu , że postanowiłam upiec kolejną […]

  • Reply
    RABARBAR - obierać czy nie?
    1 maja 2015 at 18:20

    […] na blogu znajdziecie przepisy z jego wykorzystaniem. Jest: – ciasto budyniowe z rabarbarem – drożdżówki z rabarbarem – naleśniki z rabarbarem – pyszne fornetti z rabarbarem – ciasto ucierane z […]

  • Reply
    BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
    1 maja 2015 at 19:22

    […] sezonie gotuję z niego kompoty … piekę drożdżówki , ciasteczka i […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress