BABKA KARMELOWA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

Karmelmasa krówkowa … kajmak …. – już na samą myśl niejednemu z nas cieknie ślinka!

Przysmak ten postanowiłam wykorzystać do zrobienia dzisiejszego ciacha!

Niesamowicie miękka , puszysta , delikatna … o intensywnym zapachu … a wyglądem przypominająca piernik babka podbiła serca domowników!

Robi się ją błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika z talerzy!

Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki w gronie przyjaciół.

Polecam!

babka karmelowa , babka toffi , ciasto karmelowe , krowka , piernik , ciasto czekoladowe , latwe ciasto , tanie ciasto , ostra na slodko 4xxx

SKŁADNIKI:

* masa toffi z puszki – 350 g

* mąka pszenna – 200 g

* budyń waniliowy – 80 g

* jajko – 5 szt

* masło – 100 g

* cukier – 2 łyżki

* laska wanilii – 1 szt

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* czekolada na polewę – 100 g

* orzechy ziemne – 50 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Masło roztapiamy , studzimy.

Masę toffi podgrzewamy , a następnie wylewamy do miski.

Dodajemy roztopione masło i dokładnie razem miksujemy.

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą cukru , pod koniec dodając cukier.

Do masy toffi dodajemy żółtka , przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , budyniem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Dodajemy sztywne białka  i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu.

Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C.

Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami.

Smacznego!

UWAGA!

Takie ciasta lubią pękać , w związku z czym chwilkę po tym jak włożymy je do piekarnika możemy sami zrobić bardzo delikatne nacięcie wzdłuż.

babka karmelowa , babka toffi , ciasto karmelowe , krowka , piernik , ciasto czekoladowe , latwe ciasto , tanie ciasto , ostra na slodko 2 xxxxx

 

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    BABKA PARZONA WANILIOWA
    14 marca 2015 at 07:48

    […] Karmelową z czekoladą i orzechami …. […]

  • Reply
    Mikołaj Plich
    8 kwietnia 2015 at 17:57

    Upiekłem babkę karmelową na święta dodając od siebie nutę malinową. Wyszła bardzo dobra :)

    • Reply
      Anonim
      8 kwietnia 2015 at 18:22

      Bardzo się cieszę , że smakowała :))

  • Reply
    Dee
    25 stycznia 2016 at 09:40

    Witam, na jak duża blaszkę jest to ciasto?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      25 stycznia 2016 at 09:43

      Keksówka ok. 23×10 cm :)

      • Reply
        miłośniczka kajmaku hehe
        26 stycznia 2016 at 02:45

        Ciasto super ale na 1 keksowke za dużo, bo aż mi „wykipialo” następnym razem robię na 2 małe blaszki :) rewelacja, pychotka
        Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    Kasia
    12 kwietnia 2019 at 13:39

    Pyszna babka! Robiły dzieci i wyszła świetnie!

  • Reply
    Marta
    23 sierpnia 2020 at 12:59

    Zrobiłam w formie babkowej, karbowanej.Wyszla super wysoka i wilgotna ☺️

  • Skomentuj Mikołaj Plich Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress