Bażant , Królik , Sandacz i Tatar czyli Tydzień Restauracji w Rest. Gródek

TYDZIEŃ RESTAURACJI 

Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej trzeciej edycji.

Poprzednia miała miejsce w lutym tego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach.

Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w restauracji Cosa Nostra i Zbójcy w Pałacu.

Jego twarzą tym razem został Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny.

Akcja potrwa do 18-go maja, bierze w niej udział kilkadziesiąt najlepszych restauracji z siedmiu miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta, Śląska i Szczecina.

Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach.

 Znalazły się w nich również dania, z których słyną.

10298791_732885530081122_4743602043783594918_n

O co chodzi ?

Cała akcja jest pod patronatem GROUPON – czyli strony , gdzie każdego dnia możecie znalesc setki przeróżnych ofert w zawrotnych cenach , których nikt nie jest w stanie przebić.

Możecie za ułamek ceny zjeść kolację w najlepszej restauracji …. wybielić zęby … pojechać w podróż marzeń czy też kupić wymarzone rzeczy.

 

Tydzień restauracji ma na celu rozszerzyć kulturę jadania poza domem ( oczywiście nie cały czas , ale od czasu do czasu , jako formę relaksu , odpoczynku , oderwania się od codziennych zajęć ) 

Wydarzenie zapoczątkowane zostało w Nowym Yorku w 1992 r. i spotkało się z ogromnym zainteresowaniem zarówno restauratorów jak i mieszkańców.

Sukces sprawił , że rozprzestrzeniło się po największych miastach na całym świecie.

 

I Wy możecie również wziąć udział w Tygodniu Restauracji!

Wejdź na stronę http://special.groupon.pl/exclusive i korzystaj!

pobrane

13.05. wybraliśmy się na kolację do Restauracji Gródek  , znajdującej się przy ul. Na Gródku 4 , przy krakowskich plantach.

Jest to restauracja , gdzie menu w dużym stopniu inspirowane jest winami Tagliolo i nawiązuje do kuchni piemonckiej.

Jest to restauracja należąca do hotelu.

W środku kilka sal urządzonych raczej w eleganckim stylu , przyjemny półmrok , a w kącie pianino , na którym można śmiało zagrać! ( co oczywiście wykorzystaliśmy ;)

Tzn. nie ja , bo takiego talentu nie posiadam , ale za to mojemu towarzyszowi należą się wielkie brawa! 

PJ_PREWKI_IMG_1085_fot_Piotr_Markowski

PREWKI_IMG_0681_fot_Piotr_Markowski

1a

zdjęcia ze strony restauracji

Na przystawkę wybrałam :

Królik z ziołową gąbką z sosem koperkowym

Osoba towarzysząca ;)

Tatar z marynowanej wołowiny 

Na danie główne wybrałam :

Filet z sandacza z sosem rabarbarowym

Osoba towarzysząca ;)

Filet z bażanta na purée z zielonego groszku z sosem foie gras

pobrane

Nasza oferta wyglądała tak :

http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/restauracja-grodek-1/38634992?utm_source=customhub&utm_campaign=restauracja&utm_medium=krakow

i był to wariant nr.2  czyli : 144,99 zł zamiast 260 zł za kolację z lampką wina dla dwojga.

pobrane

Najpierw na stół wjechało „czekadełko” od szefa kuchni w postaci mojej ukochanej  mozzarelli z kremem balsamicznym ( który jak wiecie uwielbiam! ) i ciepłe bułeczki.

restauraca grodek , groupon , tydzien restauracji , ostra na slodko

Następnie przystawki.

Królik bardzo delikatny , odpowiednio  przyprawiony z fantastycznym  sosem koperkowym i gąbką , która pełniła raczej funkcję ozdobną , gdyż smaku w niej nie wyczuliśmy.

restauraca grodek , groupon , tydzien restauracji , ostra na slodko 2

Natomiast tatar bardzo smaczny , świeży , podany tak jak należy , czyli z żółtkiem, solą i pieprzem –  absolutnie nie ma się do czego przyczepić.

restauraca grodek , groupon , tydzien restauracji , ostra na slodko 4

Kolej na dania główne , którymi zostaliśmy uwiedzeni jeszcze przed spróbowanie.

Pachniały fantastycznie!!!

I jak się później okazało smakowały równie fenomenalnie!

Sandacz bardzo delikatny , lekki , świetnie doprawiony ( duża ilość pieprzu , więc raczej na ostro ) z chrupiącymi orzechami i  delikatnym sosem słodko – kwaśnym , podany z ( jak się później okazało! ) jabłkami.

Długo zastanawialiśmy się czy to na pewno jabłko , ponieważ smak był tak delikatny , a owoc miękki , a zarazem chrupiący. 

Super pomysł!

restauraca grodek , groupon , tydzien restauracji , ostra na slodko 5

Bażant poezja!

Mięso bardzo delikatne ,absolutnie nie przesuszone i wręcz rozpływające się w ustach.

W połączeniu z purre z zielonego groszku ( które z całą pewnością spróbujemy zrobić w domu! ) i sosem foie gras stworzyło danie , które z całą pewnością zachwyciłoby nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

restauraca grodek , groupon , tydzien restauracji , ostra na slodko 3

Podsumowując :

Porcje  ” w sam raz ” …. dania świeże , ciepłe , elegancko podane…

Absolutnie nie ma się do czego przyczepić!

Restauracja nie należy do najtańszych , ale z całą pewnością jest godna polecenia.

Obsługa przemiła dbająca o każdy szczegół.

Polecamy!

…. a ja w takim towarzystwie mogłabym nawet jechać konie kraść ;)

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Krem grzybowy , cielęcina , żurawina czyli Tydzień Restauracji z Groupon w C.K. Browar / Kraków
    18 sierpnia 2014 at 06:46

    […] Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji Gródek […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress