UCIERANE JOGURTOWE Z RABARBAREM

Sezon rabarbarowy z pełni , więc korzystajmy!

Z rabarbarem robiłam już jak wiecie ciasto drożdżowe i ciasto budyniowe.

Ostatnio były też drożdżówki i ciasteczka fornetti z rabarbarem.

Dziś mam dla Was przepis na ciasto jogurtowe ucierane.

Niesamowicie miękkie , puszyste , a zarazem wilgotne.

Słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem tworzy fantastyczną całość , która posmakuje nawet tym , którzy za rabarbarem nie przepadają!

Łatwe , szybkie , smaczne!

Polecam!

 

SKŁADNIKI:

* rabarbar – ok. 400 g
* jajka -2 szt
* mąka pszenna – 250 g
* cukier – 120 g
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* masło – 125 g
* jogurt naturalny – 300 g

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki, by były w temperaturze pokojowej.

Masło ucieramy z cukrem.

Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku.

Dodajemy mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …

Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )

Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.

Na wierzchu układamy obrany i pokrojony w kosteczkę rabarbar.

Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min.

Zajadamy z cukrem pudrem albo kleksem bitej śmietany.

Ps. świetnym dodatkiem na ciasto są też płatki kokosa.

Zajadamy!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Edytka
    16 maja 2014 at 20:10

    Ciasto wygląda cudnie, tylko proszę o informację, jaki mniej więcej rozmiar tortownicy wykorzystałaś do niego, bo nie wiem, czy nie zrobić z dwóch porcji dla moich żarłoków :-)
    Pozdrawiam

  • Reply
    Smażony ryż z warzywami - bez laktozy
    29 czerwca 2014 at 06:41

    […] Nie żeby wcześniej ich było mało , ale zdecydowanie bardziej wolałam sięgnąć po kawałek pysznego ucieranego ciacha ;) […]

  • Reply
    Jogurtowo - śmietanowe z galaretką na biszkopcie
    24 września 2014 at 13:02

    […]   Chciałam przyrządzić ją w taki sposób , by oddać całe piękno koloru.   Postawiłam na śnieżnobiałe ciasto jogurtowe – to był strzał w 10!     Ciasto wyszło proste , skromne , pyszne … a cały urok […]

  • Reply
    CIASTO JOGURTOWE KUKURYDZIANE - FIT
    4 lutego 2015 at 21:18

    […] Dziś mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe. […]

  • Reply
    CIASTO CYTRYNOWE JOGURTOWE -KUKURYDZIANE FIT BEZGLUTENOWE
    19 lutego 2015 at 06:24

    […] Dziś mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe. […]

  • Reply
    RABARBAR - obierać czy nie?
    1 maja 2015 at 18:15

    […] zdjęcia: http://millcityfarmersmarket.org/ Zaczął się właśnie sezon na rabarbar – potrwa on krótko, bo tylko do końca czerwca. Jedni go kochają … […]

  • Reply
    Basia
    21 maja 2015 at 18:40

    Zrobiłam to ciasto, niestety z nieznanych mi przyczyn wyszlo dziwne. Nie dosc, ze skurczylo sie o polowe, to w dodatku smakuje jak surowe (sprawdzalam kilka razy, i pieklam do suchego patyczka). Co moze byc przyczyna? Prosze o odpowiedz.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress