SERNIK AMARETTO Z RICOTTY

Zapach obłędny!

Smak – dokładnie taki sam!

Przygotujcie się na to , że sernik znika w błyskawicznym tempie i z całą pewnością niejeden domownik zawoła o dokładkę!

Delikatny , kremowy , miękki .. rozpływający się w ustach …

Niesamowicie pachnie amaretto , dzięki czemu przywodzi na myśl włoskie słońce i szalone wakacje!

sernik z ricotty , sernik migdalowy , sernik kremowy , sernik latwy , sernik puszysty , ostra na slodko , amaretto xxxxxxxx

SKŁADNIKI :

( blacha 20 x 24 cm )

* ricotta – 750 g

* likier Amaretto – 5 łyżek

* olejek do ciast migdałowy – kilka kropel

* drobny cukier – 150 g

* jajko – 5 szt

* śmietana 30% gęsta – 100 g

*skórka z limonki – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

UWAGA!

Sernik Amaretto z ricotty robi się błyskawicznie , ale wymaga długiego chłodzenia.

Po tym czasie smakuje obłędnie , więc jest to sernik raczej dla cierpliwych ;)

Blachę natłuszczamy masłem , delikatnie obsypujemy bułką tartą.

Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku.

Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy ok. 50-60 minut ( uważamy by sernik nie spalił się z góry – jeśli tak się będzie działo nakrywamy go papierem do pieczenia. )

Po tym czasie wyłączamy piekarnik  i przy uchylonych drzwiczkach studzimy sernik przez ok. 2-3 godziny ( musi całkowicie wystygnąć! ).

Po tym czasie wkładamy je do lodówki na kolejne 3 godziny.

Oprószamy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

sernik z ricotty , sernik migdalowy , sernik kremowy , sernik latwy , sernik puszysty , ostra na slodko , amaretto  2xxxxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Sernik czekoladowy z polewą
    22 maja 2014 at 14:39

    […] Sernik czekoladowy chodził za mną … chodził i wychodził! […]

  • Reply
    kuchennefascynacje
    22 maja 2014 at 23:00

    Ślinka mi cieknie – zapisuję !!!! :)

  • Reply
    Sernik aksamitny z wiśniami i galaretką
    28 maja 2014 at 15:56

    […] delikatny […]

  • Reply
    Sernik z wiśniami i galaretką
    28 maja 2014 at 16:00

    […] delikatny […]

  • Reply
    ola
    6 lipca 2014 at 12:52

    Dziś robię po raz drugi:) – właśnie się piecze.

  • Reply
    SEROMAK Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM
    29 października 2014 at 21:40

    […] ”mokrego” maku , takiego jak uwielbiam … delikatna masa serowa …. a wszystko to pokryte prawdziwą czekoladą i posypane dużą ilością prażonego […]

  • Reply
    TRUFLE CZEKOLADOWE Z AMARETTO I MIGDAŁAMI
    5 kwietnia 2015 at 12:43

    […] Amaretto , migdały i czekolada – trio ideale, które połączone razem zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. […]

  • Reply
    SERNIK ŚMIETANKOWY Z CZEREŚNIAMI
    30 maja 2015 at 07:47

    […] to sernik – a raczej ciasto serowe , bo spód to nie masa serowa , a delikatne i puszyste ciasto […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress