Ciasto budyniowe z brzoskwiniami

Jak wiecie bardzo lubię ciasta budyniowe.

Z owocami z galaretką … wykorzystując do nich świeże sezonowe owoce.

Dziś mam dla Was przepis na budyniowe  z brzoskwiniami i galaretką.

Delikatne , mięciutkie …. jest świetnym pomysłem na poobiedni deser.

Polecam!

ciasto budyniowe z brzoskiwniami , budyniowe , ciasto z brzoskwiniami i galaretka , letnie ciasto z brzoskwniami , biszkopt z galaretka , latwe ciasto , tanie ciasta , ostra na slodko 4xxx

SKŁADNIKI:
( forma keksówka )

BISZKOPT:
jajka – 2 szt
cukier – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
mąka – 2 łyżki

MASA BUDYNIOWA:
budyń waniliowy – 1,5 op
cukier – 3 łyżki
mleko – 500 ml
masło – 100 g

DODATKOWO :
* brzoskwinie – ok. 250 g
* galaretka brzoskwiniowa – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Oddzielamy białka od żółtek.

Ubijamy pianę z białek z cukrami.

Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.

Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut / 180 C

MASA:

Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Zostawiamy do ostudzenia.

Odlewamy ok. 0,5 szklanki mleka.

Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.

Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.

Budyń rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.

Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt.

Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.

Następnie układamy obrane , umyte i pokrojone brzoskwinie  i zalewamy lekko tężejącą galaretką.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    gin
    9 czerwca 2014 at 18:12

    O mniam, poczęstowałabym się :)

  • Reply
    Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
    26 sierpnia 2014 at 07:22

    […] W sklepach i na targach możemy właśnie dostać przepyszne i niesamowicie soczyste brzoskwinie. […]

  • Reply
    MIĘTUSEK - CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI
    2 grudnia 2014 at 11:12

    […] Absolutnie jednak ten smak nie dominuje … a landrynki nadają jedynie koloru delikatnemu budyniowemu kremowi. […]

  • Reply
    ewa
    22 stycznia 2015 at 11:42

    z checia bede korzystac z przepisów

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress