KOKOSANKI – MOKRE, KLEJĄCE – NAJLEPSZE!

kokosanki , ciasteczka kokosowe , kokoski , ciastka z bialek , sldkie ciasteczka , latwe ciastka , ostra na slodko (2)XXX

Mokre w środku , kruche z zewnątrz …

Mowa o kokosankach!

Ich smak kojarzy mi się z dzieciństwem i tymi najmilszymi wspomnieniami , dlatego też zajadam je z tak wielką przyjemnością!

Świetny sposób na wykorzystanie pozostałych białek!

A dodatek marmolady to taka kropka nad I , która przyjemnie przełamuje słodycz kokosu.

Pycha!

 kokosanki , ciasteczka kokosowe , kokoski , ciastka z bialek , sldkie ciasteczka , latwe ciastka , ostra na slodko (5)XX

SKŁADNIKI:

* masło – 50 g

* cukier – 3/4 szkl

* mleko – 3 łyżki

* wiórki kokosowe – 200 g

* białko – 2 szt ( temp. pokojowa )

* sól – 1 szczypta

* mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Roztapiamy masło z cukrem , a następnie dodajemy mleko i ściągamy z ognia.

Dodajemy kokos i bardzo dokładnie mieszamy , studzimy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno , pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, a następnie łyżka po łyżce dodajemy do masy kokosowej.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze kokosanki.

Najłatwiejrobi się to za pomocą dwóch małych łyżeczek.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13-15 minut.

Robimy kleksik z marmolady.

Zajadamy!

Smacznego!

kokosanki , ciasteczka kokosowe , kokoski , ciastka z bialek , sldkie ciasteczka , latwe ciastka , ostra na slodko (2)XXX

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    magma
    23 lipca 2014 at 10:28

    też robiłam takie ciasteczka:)

  • Reply
    ssylvvia
    24 lipca 2014 at 11:43

    Jak dodamy mleko do masła to kiedy zdejmujemy całość z palnika?

    • Reply
      Anonim
      24 lipca 2014 at 12:19

      Mieszamy i odrazu ściągamy :)

  • Reply
    Joanna
    23 stycznia 2015 at 18:30

    A mąka ziemniaczana kiedy? :) W Składnikach są dwie łyżeczki ;)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      23 stycznia 2015 at 18:46

      Ale wtopa ale wtopa :D
      Już poprawiłam – do białej idzie :D

  • Reply
    Dorota K.
    24 września 2015 at 10:32

    a marmoladę dajemy na ciastko dopiero po upieczeniu?

  • Reply
    PRINCESSA KOKOSOWA - BISZKOPT KOKOSOWY Z KREMEM PRINCESSA
    2 października 2015 at 09:39

    […] wiecie jestem ogromną ( baaa! przeogromną ! ) wielbicielką kokosu i wszystkiego, co ten kokos w sobie ma […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress