KOKOSOWY PLEŚNIAK

Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho!

Intensywnie kokosowe … delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i lubianego przez większość Pleśniaka.

Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika!

Polecam!

plesniak , ciasto kokosowe , kokosowy plesniak , ciasto z kruszonka , kokosowe z kruszonka , kruche ciasto , pyszne kruche ciasto , tanie ciasta , ostra na slodko 2 xxxx

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka krupczatka – 3 szkl

* cukier puder – 0,5 szkl

* margaryna – 250 g

* żółtko – 4 szt

* śmietana 18% gęsta, kwaśna – 2 łyżki

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* kakao – 2 łyżeczki

MASA KOKOSOWA :

* białko – 4 szt

* cukier puder – 0,5 szkl

* śmietan gęsta kwaśna 18% – 1 szkl

* kokos – 200 g

* powidła śliwkowe – 4 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Margarynę z mąką siekamy nożem.

Dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao i zagniatamy szybko gładkie ciasto.

Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, zagniatamy i wkładamy do mrożenia.

Jasne ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blachę ( 20 x 24 ) wyłożoną papierem do pieczenia.

Po całości nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłami.

MASA :

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze ok. 3 minuty.

Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie dodajemy kokos i śmietanę.

CAŁOŚĆ:

Masę kokosową wykładamy na jasne ciasto i delikatnie rozsmarowujemy po całości.

Z mrożenia wyciągamy kakaowe ciasto i ścieramy na tarce na masę kokosową.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut.

Smacznego!

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

11 komentarzy

  • Reply
    Milena
    1 sierpnia 2014 at 14:29

    O Mamo! Wygląda obłędnie! Uwieelbiam kokosowe ciacha :)

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

  • Reply
    Czekoladowy pleśniak z agrestem
    2 sierpnia 2014 at 17:44

    […] mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych ciast w sezonie […]

  • Reply
    gin
    2 sierpnia 2014 at 21:02

    Mniam, wygląda cudownie :)

  • Reply
    Rafaello na zimno / bez pieczenia
    5 sierpnia 2014 at 14:44

    […] ~ 30 Home » Ciasta » Rafaello na zimno / bez pieczenia Jak wiecie uwielbiam kokos i wszystko to , gdzie można go znaleźć […]

  • Reply
    Ciasto Pijak / Cycki murzynki
    5 sierpnia 2014 at 17:53

    […] nas pysznymi smakołykami!   Udało mu się!     Jednym z nich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK  ( […]

  • Reply
    Kamila
    6 sierpnia 2014 at 01:16

    Ciasto wygląda smakowicie, przepis wydaje się być ja najbardziej w zasięgu moich kulinarnych umiejętności i na pewno podejmę wyzwanie jakim jest realizacja przepisu. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

  • Reply
    Bajaderki / ziemniaczki
    3 października 2014 at 12:16

    […] ciast , ciastek, okruchów , które zostają po innych wypiekach … a nawet z ciasta, któremu […]

  • Reply
    KOKOSOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIEM MALINOWYM, ORZECHAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
    26 lipca 2015 at 22:54

    […] wiecie uwielbiam smak kokosowy i najchętniej to przemyciłabym go wszędzie gdzie tylko się […]

  • Reply
    PRINCESSA KOKOSOWA - BISZKOPT KOKOSOWY Z KREMEM PRINCESSA
    1 października 2015 at 15:19

    […] wiecie jestem ogromną ( baaa! przeogromną ! ) wielbicielką kokosu i wszystkiego, co ten kokos w sobie ma […]

  • Reply
    moni
    13 listopada 2015 at 21:35

    Dziś zrobiłam i był pyszny dziękuje za przepis.

  • Reply
    Mariannna
    17 listopada 2016 at 18:06

    Zrobię jak tylko wyzdrowieję,wygląda cudnie,prawie czuję ten kokos ,mniam!

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress