Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho!
Intensywnie kokosowe … delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i lubianego przez większość Pleśniaka.
Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka krupczatka – 3 szkl
* cukier puder – 0,5 szkl
* margaryna – 250 g
* żółtko – 4 szt
* śmietana 18% gęsta, kwaśna – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* kakao – 2 łyżeczki
MASA KOKOSOWA :
* białko – 4 szt
* cukier puder – 0,5 szkl
* śmietan gęsta kwaśna 18% – 1 szkl
* kokos – 200 g
* powidła śliwkowe – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Margarynę z mąką siekamy nożem.
Dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao i zagniatamy szybko gładkie ciasto.
Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, zagniatamy i wkładamy do mrożenia.
Jasne ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blachę ( 20 x 24 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
Po całości nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłami.
MASA :
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze ok. 3 minuty.
Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie dodajemy kokos i śmietanę.
CAŁOŚĆ:
Masę kokosową wykładamy na jasne ciasto i delikatnie rozsmarowujemy po całości.
Z mrożenia wyciągamy kakaowe ciasto i ścieramy na tarce na masę kokosową.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut.
Smacznego!
11 komentarzy
Milena
1 sierpnia 2014 at 14:29O Mamo! Wygląda obłędnie! Uwieelbiam kokosowe ciacha :)
Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)
Czekoladowy pleśniak z agrestem
2 sierpnia 2014 at 17:44[…] mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych ciast w sezonie […]
gin
2 sierpnia 2014 at 21:02Mniam, wygląda cudownie :)
Rafaello na zimno / bez pieczenia
5 sierpnia 2014 at 14:44[…] ~ 30 Home » Ciasta » Rafaello na zimno / bez pieczenia Jak wiecie uwielbiam kokos i wszystko to , gdzie można go znaleźć […]
Ciasto Pijak / Cycki murzynki
5 sierpnia 2014 at 17:53[…] nas pysznymi smakołykami! Udało mu się! Jednym z nich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK ( […]
Kamila
6 sierpnia 2014 at 01:16Ciasto wygląda smakowicie, przepis wydaje się być ja najbardziej w zasięgu moich kulinarnych umiejętności i na pewno podejmę wyzwanie jakim jest realizacja przepisu. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
Bajaderki / ziemniaczki
3 października 2014 at 12:16[…] ciast , ciastek, okruchów , które zostają po innych wypiekach … a nawet z ciasta, któremu […]
KOKOSOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIEM MALINOWYM, ORZECHAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
26 lipca 2015 at 22:54[…] wiecie uwielbiam smak kokosowy i najchętniej to przemyciłabym go wszędzie gdzie tylko się […]
PRINCESSA KOKOSOWA - BISZKOPT KOKOSOWY Z KREMEM PRINCESSA
1 października 2015 at 15:19[…] wiecie jestem ogromną ( baaa! przeogromną ! ) wielbicielką kokosu i wszystkiego, co ten kokos w sobie ma […]
moni
13 listopada 2015 at 21:35Dziś zrobiłam i był pyszny dziękuje za przepis.
Mariannna
17 listopada 2016 at 18:06Zrobię jak tylko wyzdrowieję,wygląda cudnie,prawie czuję ten kokos ,mniam!