KOKOSOWY PLEŚNIAK

Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho!

Intensywnie kokosowe … delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i lubianego przez większość Pleśniaka.

Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika!

Polecam!

plesniak , ciasto kokosowe , kokosowy plesniak , ciasto z kruszonka , kokosowe z kruszonka , kruche ciasto , pyszne kruche ciasto , tanie ciasta , ostra na slodko 2 xxxx

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka krupczatka – 3 szkl

* cukier puder – 0,5 szkl

* margaryna – 250 g

* żółtko – 4 szt

* śmietana 18% gęsta, kwaśna – 2 łyżki

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* kakao – 2 łyżeczki

MASA KOKOSOWA :

* białko – 4 szt

* cukier puder – 0,5 szkl

* śmietan gęsta kwaśna 18% – 1 szkl

* kokos – 200 g

* powidła śliwkowe – 4 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Margarynę z mąką siekamy nożem.

Dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao i zagniatamy szybko gładkie ciasto.

Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, zagniatamy i wkładamy do mrożenia.

Jasne ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blachę ( 20 x 24 ) wyłożoną papierem do pieczenia.

Po całości nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłami.

MASA :

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze ok. 3 minuty.

Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie dodajemy kokos i śmietanę.

CAŁOŚĆ:

Masę kokosową wykładamy na jasne ciasto i delikatnie rozsmarowujemy po całości.

Z mrożenia wyciągamy kakaowe ciasto i ścieramy na tarce na masę kokosową.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut.

Smacznego!

 

You Might Also Like

11 komentarzy

  • Reply
    Milena
    1 sierpnia 2014 at 14:29

    O Mamo! Wygląda obłędnie! Uwieelbiam kokosowe ciacha :)

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

  • Reply
    Czekoladowy pleśniak z agrestem
    2 sierpnia 2014 at 17:44

    […] mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych ciast w sezonie […]

  • Reply
    gin
    2 sierpnia 2014 at 21:02

    Mniam, wygląda cudownie :)

  • Reply
    Rafaello na zimno / bez pieczenia
    5 sierpnia 2014 at 14:44

    […] ~ 30 Home » Ciasta » Rafaello na zimno / bez pieczenia Jak wiecie uwielbiam kokos i wszystko to , gdzie można go znaleźć […]

  • Reply
    Ciasto Pijak / Cycki murzynki
    5 sierpnia 2014 at 17:53

    […] nas pysznymi smakołykami!   Udało mu się!     Jednym z nich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK  ( […]

  • Reply
    Kamila
    6 sierpnia 2014 at 01:16

    Ciasto wygląda smakowicie, przepis wydaje się być ja najbardziej w zasięgu moich kulinarnych umiejętności i na pewno podejmę wyzwanie jakim jest realizacja przepisu. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

  • Reply
    Bajaderki / ziemniaczki
    3 października 2014 at 12:16

    […] ciast , ciastek, okruchów , które zostają po innych wypiekach … a nawet z ciasta, któremu […]

  • Reply
    KOKOSOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIEM MALINOWYM, ORZECHAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
    26 lipca 2015 at 22:54

    […] wiecie uwielbiam smak kokosowy i najchętniej to przemyciłabym go wszędzie gdzie tylko się […]

  • Reply
    PRINCESSA KOKOSOWA - BISZKOPT KOKOSOWY Z KREMEM PRINCESSA
    1 października 2015 at 15:19

    […] wiecie jestem ogromną ( baaa! przeogromną ! ) wielbicielką kokosu i wszystkiego, co ten kokos w sobie ma […]

  • Reply
    moni
    13 listopada 2015 at 21:35

    Dziś zrobiłam i był pyszny dziękuje za przepis.

  • Reply
    Mariannna
    17 listopada 2016 at 18:06

    Zrobię jak tylko wyzdrowieję,wygląda cudnie,prawie czuję ten kokos ,mniam!

  • Pozostaw odpowiedź moni Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress