Smażone ciasteczka ( do piwa )

Przepis na te smażone ciasteczka pochodzi z mojej ulubionej ostatnio kuchni indyjskiej.

Kruche, lekko twarde , trochę przypominające krakersy.

Wyczuwalny kminkowo – czosnkowy smak i aromat unosi się w całym domu.

Takie ciasteczka są fajnym pomysłem na imprezową przekąskę , albo coś do pochrupania przy piwku i meczu.

Polecam!

Nie tylko panom ;)

ciastka kminkowe , krakersy , ciasteczka kruche , ciastka kukurydziane , ciastka cebulowe , do piwa , ostra na slodko (2)xx

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 150 g

*  proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* sól – 0,5 łyżeczki

* kminek – 2 łyżki

* suszona cebula – 1 łyżka

* woda – 100 ml

DODATKOWO:

* olej – 300 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Dodajemy kminek i suszoną cebulkę.

Wlewamy wodę, dokładnie mieszamy i zagniatamy zwarte ciasto.

Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ok. 6 mm i ostrym nożem wycinamy romby.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami smażymy ciasteczka na rumiano.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy np. z dipem czosnkowym.

Smacznego!

ciastka kminkowe , krakersy , ciasteczka kruche , ciastka kukurydziane , ciastka cebulowe , do piwa , ostra na slodko (4)xxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    gin
    16 sierpnia 2014 at 20:59

    Wyglądają jak takie malutkie poduszeczki :)

  • Reply
    GRISSINI - włoskie paluszki chlebowe
    1 września 2015 at 15:37

    […] Mogą być solo , z sezamem , z ziołami czy też kminkiem. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress