KURCZAK PO KREOLSKU

Dziś mam dla Was przepis na fantastycznego kurczaka po kreolsku.

Wersja dla tych, którzy lubią na ostro ;)

Delikatne , niesamowicie soczyste i aromatyczne mięso … podane z ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką są rewelacyjnym pomysłem na obiad!

Szybko , smacznie .. lekko i dietetycznie!

Polecam!

kurczak po kreolsku , kurczak z papryka , sczysty kurczak , pyszny kurczak , tanio obiad , szybki obiad , ostra na slodko (2)xxx

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* filet z kurczaka – ok. 250 g

* mąka ( pszenna / żytnia ) – 2 łyżki

* duża żółta papryka – 1 szt

* czosnek – 2 ząbki

* oliwa z oliwek – 4 łyżki

* duża cebula –  1 szt

* bulion warzywny – 400 ml

* suszona bazylia – 1 szczypta

* słodka papryka – 2 łyżki

* mieszanka przypraw Cajun – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Cebulę siekamy , czosnek rozgniatamy.

Paprykę oczyszczamy , kroimy w paski.

W miseczce mieszamy mąkę , paprykę i przyprawy cajun.

Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na kawałki i obtaczamy w przygotowanej mieszance.

W rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy , wrzucamy cebulę , czosnek i pokrojoną paprykę.

Smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając.

Po tym czasie wsypujemy do tego rondelka resztę przypraw , które pozostały z obtaczania mięsa i podgrzewamy minutę.

Zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy przygotowany wcześniej bulion.

Stawiamy z powrotem na ogień i doprowadzamy do wrzenia.

Resztę oliwy rozgrzewamy rozgrzewamy na patelni , obsmażamy mięso na rumiano z dwóch stron.

Zalewamy przygotowanym sosem i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut.

Gotowe!

UWAGA!

Jeśli chcemy by danie było łagodniejsze możemy śmiało dodać na koniec ok. 150 ml śmietany!

Smacznego!

kurczak po kreolsku , kurczak z papryka , sczysty kurczak , pyszny kurczak , tanio obiad , szybki obiad , ostra na slodko (6)xxx

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Sylwia
    25 sierpnia 2014 at 14:27

    Przepis zapowiada się bardzo ciekawie, danie na zdjęciach prezentuje się wspaniale i na pewno się na nie skuszę. Raczej skorzystam z dodatku śmietany dla złagodzenia ostrości, bo zbyt pikantne dania to nie moja bajka. Pozdrawiam i dzięki za przepis.

  • Reply
    Ania
    25 sierpnia 2014 at 23:46

    Proszę podpowiedz, gdzie można dostać śmietanę sojową?
    Z przepisu skorzystam na pewno :-) wygląda pysznie :-)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      26 sierpnia 2014 at 07:15

      Jest dostępna w każdym większym supermarkecie – ALMA , KAUFLAND , AUCHAN :)

      Jeśli możesz produkty z laktozą to śmiało można zastąpic ja 18% słodką np. Łaciatą ( ilość dostosuj „pod siebie” ) :)

  • Reply
    Kotlety kalafiorowe
    25 września 2014 at 06:25

    […] wiecie mięso gości u mnie zdecydowanie rzadziej niż kasze , naleśniki czy też kotlety z […]

  • Reply
    Kotlety kapuściane
    14 października 2014 at 15:46

    […] Śmiało można je przyrządzić również w wersji wegetariańskiej lub wręcz przeciwnie : kiełbaskę zastąpic usmażonym ( lub ugotowanym ) filetem z kurczaka! […]

  • Reply
    Kurczoczka
    22 lipca 2015 at 22:12

    Czy musi być aż tak dużo oliwy? Czy można zmniejszyć ilość nie tracąc przy tym smaku . Jeżeli tak to ile mak Dać?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      24 lipca 2015 at 06:34

      Można zmniejszyć „pod siebie” ale w oryginalnym przepisie jest taka ilość i tak smakuje wg. najlepiej.

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress