Smażony ryż z krewetkami

Smażony ryż z warzywami już jedliśmy , to dziś pora na coś dla wielbicieli owoców morza.

Krewetki niezwykle delikatne , aromatyczne , z dużą ilością świeżego czosnku i koperku.

Smażone na prawdziwym maśle , z odrobiną soli.

Ryż al dente, sypki …

Całość tworzy fantastyczne danie, które jest świetnym pomysłem zarówno na lekki obiad, jak i romantyczną kolację dla dwojga.

Polecam!

smazony ryz , ryz z krewetkami , kuchnia tajska , kuchnia chinska , pyszne krewetki , krewetki z koperkiem , ostra na slodko (2)xxx

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* krewetki – ok. 20 szt

* cebula – 1 szt

* czosnek – 4 ząbki

* masło np. klarowane – 4 łyżki

* świeży koperek

* brązowy ryż – 200 g

* sól – do smaku

* pieprz – do smaku

* korzeń imbiru

smazony ryz , ryz z krewetkami , kuchnia tajska , kuchnia chinska , pyszne krewetki , krewetki z koperkiem , ostra na slodko (8)xxx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ryż gotujemy na sypko ( najlepiej jak będzie jeszcze trochę twardy, gdyż podczas smażenia jeszcze ” dojdzie )

Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, cebulkę i odrobinę świeżo startego imbiru, złocimy.

Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, przesmażamy.

Dodajemy podgotowany ryż i na bardzo wolnym ogniu smażymy kilka minut.

Na sam koniec doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu.

Podajemy natychmiast ze świeżym koperkiem.

Smacznego!

smazony ryz , ryz z krewetkami , kuchnia tajska , kuchnia chinska , pyszne krewetki , krewetki z koperkiem , ostra na slodko (4)xxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    SMAŻONE KREWETKI NA OSTRO PO INDYJSKU
    18 lipca 2015 at 16:19

    […] No i znów uciekamy w kierunku do Indii na owoce morza. […]

  • Reply
    CZERWONE CURRY Z KREWETKAMI PO TAJSKU
    12 lutego 2016 at 09:55

    […] wiecie uwielbiam krewetki, a kuchnię tajską jeszcze bardziej […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress