Ciasto czekoladowe z gruszkami

Sady , targi i stragany obfitują w przepysznym gruszkach!

Każdego roku z niecierpliwością wyczekuję jesieni, by móc cieszyć się ich smakiem.

Lubię zarówno te niesamowicie soczyste, przy których sok kapie po rękach …. jak i te twarde, przy których zęby można połamać!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną.

Fantastyczny pomysł zarówno do popołudniowej kawki jak i słodkości na rodzinne przyjęcie.

Polecam!

 ciasto z gruszkami , ciasto czekoladowe , czekoladowe z gruszkami , gruszkowe , jesienne ciasta , ciasto z bita smietana , pyszne ciasta , ostra na slodko (5)xx

SKŁADNIKI:

* masło – 100 g

* cukier drobny – 10 łyżek

* mąka pszenna – 10 łyżek

* jajko – 3 szt

* proszek do pieczenia -1 łyżeczka

* gruszki – 3 duże szt

* kakao – 2 łyżki

* czekolada mleczna – 100 g

* śmietana 36% – 1 szkl

* żelatyna – 1 łyżka

* polewa czekoladowa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Miękkie masło ucieramy z cukrem na krem, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jajku.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 2 części.

Do jednej dodajemy kakao i posiekaną czekoladę – mieszamy.

Gruszki obieramy , kroimy w kostkę.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, zalewamy jasnym ciastem, wygładzamy.

Na wierzch wyciągamy ciasto czekoladowe i układamy pokrojone gruszki.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut.

Wyjmujemy , dobrze studzimy.

Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy rozpuszczoną ( dokładnie! ) w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę i dokładnie mieszamy.

Pokrywamy wystudzone ciasto i władamy do studzenia.

Przed podaniem dekorujemy polewą czekoladową.

Zajadamy!

Pycha!

ciasto z gruszkami , ciasto czekoladowe , czekoladowe z gruszkami , gruszkowe , jesienne ciasta , ciasto z bita smietana , pyszne ciasta , ostra na slodko (3)xxx

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Izabela
    15 września 2014 at 12:35

    a tortownica jakiej wielkości?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      15 września 2014 at 12:43

      Robiłam w 23 cm.

      Śmiało można w mniejszej – wyjdzie wyższe.

      Całkiem dużej bym nie radziła , bo wyjdzie zbyt płaskie.

  • Reply
    Miętusek - czekoladowe ciasto z miętowo - budyniowym kremem z landrynkami
    18 października 2014 at 14:00

    […] raz … zrobiłam drugi … i już wiem , że ciasto miętowe na stałe zagości w mojej […]

  • Reply
    TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI
    22 listopada 2014 at 13:20

    […] Dziś będzie czekolada! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress