DROŻDŻÓWKI Z GRUSZKAMI I KREMEM

Ostatnie drożdżówki ( te z rabarbarem ) zrobiły taką furorę w domu , że postanowiłam upiec kolejną wersję.

Tym razem postawiłam na nadzienie z dodatkiem soczystych gruszek.

Krem waniliowy z kaszy manny , gruszki i chrupiąca kruszonka na mięciutkim drożdżowym cieście to fantastyczna przekąska w pracy , jak i słodkie śniadanie.

Wielbiciele drożdżowych wypieków ( i nie tylko! ) będą zachwyceni!

Gorąco polecam!

drozdzowki z kremem , drozdzowki z gruszkami , drozdzowki z budyniem , ciasto drozdzowe , nadzienie waniliowe , nadzienie do drozdzowek , ostra na slodko xxxxxxxxxx

SKŁADNIKI :

( 10 szt )

ROZCZYN:

* drożdże – 30 g

* cukier – 25 g

* mąka pszenna – 50 g

* mleko – 150 ml

CIASTO :

* mąka pszenna – ok. 350 g

* cukier – 25 g

* sól – 1 szczypta

* masło – 100 g

* żółtko – 1 szt

NADZIENIE:

*  napój sojowy ( lekko słodki ) Alpro – 500 ml

* kasza manna błyskawiczna – 6-7 łyżek

* cukier wanilinowy – 1 op

* soczyste gruszki – 2 szt

KRUSZONKA:

* mąka pszenna – 50 g

* masło – 50 g

* cukier puder – 30 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN :

Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.

CIASTO :

Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli.

Dodajemy cukier i schłodzone masło.

W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.

Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.

Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.

NADZIENIE :

Na zimny napój sojowy Alpro wsypujemy kaszkę mannę.

Cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu , aż zacznie się gotować.

Dodajemy cukier wanilinowy , dokładnie mieszamy , przykrywamy i odstawiamy.

KRUSZONKA :

Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.

CAŁOŚĆ :

Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.

Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na nadzienie.

Wkładamy tam łyżkę kremu z kaszki manny i układamy plasterki gruszek.

Posypujemy kruszonką.

Boki smarujemy odrobiną mleka.

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.

Gotowe!

Smacznego!

drozdzowki z kremem , drozdzowki z gruszkami , drozdzowki z budyniem , ciasto drozdzowe , nadzienie waniliowe , nadzienie do drozdzowek , ostra na slodko 2xx

Do zrobienia wykorzystałam napój sojowy Alpro ( lekko słodki )

IMG_9530

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply
    Konczi i Szpileczka
    17 września 2014 at 11:48

    Cudne!! czy załapię się jeszcze na jedną?

  • Reply
    ODRYWANE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ
    21 stycznia 2015 at 21:16

    […] Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy … […]

  • Reply
    Justyna
    26 lutego 2015 at 11:50

    Dzień dobry :) Mam pytanie, czy zamiast tego napoju sojowego można użyć mleka, czy zmieni to smak drożdżówek?
    Pozdrawiam

  • Reply
    CHAŁKA PSZENNA - POSTNA
    19 marca 2015 at 06:48

    […] taką w słodkiej wersji, typowo drożdżowej, jak i taką lekką, pszenną , o konsystencji pszennego […]

  • Reply
    CIASTO CZEKOLADOWE a’la MURZYNEK Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMIOstra na Słodko - blog kulinarny
    9 maja 2015 at 06:46

    […] W tym roku jak nigdy z wielką przyjemnością objadam się gruszkami. […]

  • Reply
    FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO
    23 września 2015 at 08:38

    […] Jest to świetny zamiennik pizzy, pizzerinek czy też drożdżówek. […]

  • Reply
    SMOOTHIE GRUSZKOWO-BANANOWE Z ZIELONĄ HERBATĄ
    3 grudnia 2015 at 19:44

    […] soczystych gruszek, słodkiego banana i zielonej herbaty jest idealnym pomysłem na jesienne […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress