SERNIK OREO

  

Jak już kiedyś pisałam wielbicielką ciastek Oreo z całą pewnością nie jestem i chyba tak na prawdę cały czas zastanawiam się jak to jest , że zrobiły taką furorę?!

Zdecydowanie bardziej smakują mi zwykłe markizy!

No, ale te zwykłe markizy nie zastąpią mi kruczoczarnych ciasteczek , które to właśnie są jednym z głównych składników pysznego sernika.

Dziś mam dla Was przepis na sernik , który ostatnio wyszedł spod moich łapek.

Delikatna … niesamowicie kremowa masa … na kruchym ciasteczkowym spodzie smakuje obłędnie!

Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

Polecam!

sernik oreo , sernik waniliowy , pyszny sernik , ciasto oreo , kremowy sernik , puszyty , ostra na slodko , pyszne ciasta , ciasta swieta (5)xx

SKŁADNIKI:

( tortownica 18 cm )

SPÓD;

* ciasteczka Oreo – 15 szt

* masło – 50 g

MASA :

* ser biały mielony ( śmiało może być wiaderkowy ) – 600 g

* jajko – 2 szt

* cukier – 150 g

* mąka ziemniaczana – 2 łyżki

* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka

DODATKOWO :

* ciastka do ozdoby

sernik oreo , sernik waniliowy , pyszny sernik , ciasto oreo , kremowy sernik , puszyty , ostra na slodko , pyszne ciasta , ciasta swieta (6)x

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Z Oreo zdejmujemy masę , odkładamy ją na bok.

Ciasteczka bardzo drobno kruszymy, a następnie zalewamy roztopionym wcześniej masłem – dokładnie mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , a następnie pokrywamy masą ciasteczkową i ugniatamy.

Wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180C.

MASA SEROWA:

Zmielony ( conajmniej 2-krotnie ) ser wkładamy do miski, dodajemy masę wyciągniętą z Oreo, cukier i olejek do ciast – miksujemy.

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Nie przerywając miksowania wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników.

Gotową masę wylewamy na podpieczony i przestudzony lekko spód.

CAŁOŚĆ:

Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika i pieczemy ok. 55-65 minut ( wszystko zależy od mocy piekarnika! ).

Jeśli zobaczymy, że pod koniec ciasto za bardzo się rumieni wyłączamy termoobieg , albo zmniejszamy temperaturę.

Mój piekł się 50 minut z termoobiegiem + 10 minut bez termoobiegu.

Upieczone ciasto MUSI całkowicie wystygnąć … a następnie chłodzimy je w lodówce.

Przed podaniem dekorujemy połamanymi ciasteczkami Oreo!

Smacznego!

sernik oreo , sernik waniliowy , pyszny sernik , ciasto oreo , kremowy sernik , puszyty , ostra na slodko , pyszne ciasta , ciasta swieta (3)xxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Dagooshya
    20 września 2014 at 13:27

    Pychotka :D

  • Reply
    Sue
    21 września 2014 at 12:34

    Ależ on musi być pyszny!

  • Reply
    gin
    23 września 2014 at 17:32

    Wygląda bardzo efektownie w tej czerni i bieli :)

  • Reply
    czytelnik
    1 października 2014 at 10:24

    I po co w serniku bazylia, tudzież liście … Zastanawiam się ciągle po co to wszędzie szanowna autorka pcha, nawet tam gdzie nie pasuje … „samouk” – widać.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      1 października 2014 at 10:31

      Buhahahahaha to nie bazylia tylko mięta, jak już coś ;)

  • Reply
    SERNIKOBROWNIE Z BRZOSKWINIAMI
    28 listopada 2014 at 06:31

    […] kolejny fantastyczny przepis dla wielbicieli serników , brownie czy też innych ciast […]

  • Reply
    DESER OGRODNIKA
    16 marca 2015 at 20:06

    […] Delikatny , waniliowy, serowy krem przełożony musem rabarbarowym … i dodatek chrupiących ciasteczek oreo. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress