BAJADERKI / ZIEMNIACZKI

Jednym z takich słodkości, które uwielbiam od czasów dzieciństwa są bajaderki, zwane również ziemniaczkami.

Każda wizyta w cukierni kończy się zakupieniem „do ręki” takiego ziemniaczka, który w moich ustach znika w tempie ekspresowym.

Niesamowicie słodkie, ale nie mdłe i nieziemsko kaloryczne :D

W cukierniach cena czasami „powala” a w domu możemy zrobić równie pyszne ” za marne grosze „.

A dlaczego?

Bo te słodkości robi się z resztek!

Resztek ciast , ciastek, okruchów , które zostają po innych wypiekach … a nawet z ciasta, któremu „przytrafił” się zakalec!

Spróbujcie!

Na pewno nie pożałujecie!

  bajaderki , ziemniaczki , slodkie ziemniaczki z cukierni , ostra na slodko , deser czekoladowy (4)x

SKŁADNIKI:

* pokruszone ciasta, ciastka, muffinki ( bez żadnych mas i kremów! ) – 400 g

* pokruszone herbatniki – 100 g

* „mleko” sojowe waniliowe – 1/3 szkl

* cukier – 1/4 szkl

* posiekane orzechy- 1 garstka

* marmolada truskawkowa – ok. 150 g

* masło – 70 g

* olej do ciasta migdałowy – 1 łyżeczka

* kokos – do obtoczenia

bajaderki , ziemniaczki , slodkie ziemniaczki z cukierni , ostra na slodko , deser czekoladowy (3)xx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pokruszone ciasta i herbatniki mieszamy ze sobą ( absolutnie nie muszą , nawet nie powinny być pokruszone na pył! ).

Mleko sojowe gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy masło, lekko studzimy, a następnie wlewamy do ciast.

Dodajemy marmoladę, olejek migdałowy i posiekane orzechy ,  następnie wszystko razem ugniatamy na masę.

Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kulki, a następnie obtaczamy w podprażonych wiórkach kokosowych.

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia, a następnie zajadamy ze smakiem!

Pycha!

Smacznego!

bajaderki , ziemniaczki , slodkie ziemniaczki z cukierni , ostra na slodko , deser czekoladowy (2)x

Do przygotowania użyłam „mleka” sojowego waniliowego ALPRO 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    BRZOSKWINIOWIEC - SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄ
    19 sierpnia 2015 at 12:54

    […] go zrobić zarówno bez pieczenia – na biszkoptach albo herbatnikach, albo tak jak ja – na upieczonym biszkopcie ( tym razem w wersji kakaowej […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress