ODRYWANE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ

bułeczki do odrywania 3xxx

Odrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. 

Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy …

 

Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania.

Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy!

Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też z ulubionymi dodatkami : dżemem czy kremem czekoladowym.

 

Albo np. z kremem rafaello!

PYCHA!

 

 odrywane buleczki , buleczki do odrywania , drozdzowe buleczki , puszyste buleczki , buleczki z kruszonka , ostra na slodko

 

 SKŁADNIKI: – mąka pszenna – 500 g
– świeże drożdże – 30 g
– cukier – 50 g
– letnie mleko – 250 ml
– roztopione masło – 40 g
– jajka – 2 szt
– sól – 1 szczypta

KRUSZONKA:
– mąka – 3 łyżki
– cukier – 3 łyżki
– masło – 1 łyżka

DODATKOWO:
– masło do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

 

Pokruszone drożdże i cukier wsypujemy do letniego mleka.

Mieszamy i odstawiamy na 10 min.

Mąkę przesiewamy z solą.

Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy. 

Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło. 

Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.

Ciasto powinno byc miękkie i plastyczne.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ).

Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy.

Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy.

Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki.

Układamy obok siebie w formie.

Odstawiamy na ok. 20 minut.

Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach.

Posypujemy obficie  ciasto.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    gin
    16 października 2014 at 20:41

    Mmm, nie umiem się takim oprzeć :) Szczególnie, gdy cały dzień pada…

  • Reply
    Ziołowe mini gofry z kremowym serkiem i świeżymi warzywami
    19 października 2014 at 08:27

    […] mam dla Was pomysł na takie właśnie śniadanie ( albo też przekąskę w ciągu dnia! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress