POMIDOROWE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU

nalesniki pomidorowe , nalesniki po meksykansku , faszerowane nalesniki nalesniki z farszem , ostra na slodko

Za oknem jesień , więc i na talerzu jesiennie się zrobiło!

Kolory naleśników zdecydowanie nawiązują do pięknej , złotej jesieni , którą tak naprawdę uwielbiam!

 

Pomysł przyszedł mi do głowy tak naprawdę spontanicznie  … i po raz kolejny potwierdziło się , że takie pomysły są najlepsze!

Danie wyszło rewelacyjne , a nie było głodomora , który by nie chciał dokładki!

Puszyste naleśniki o pomidorowym smaku wypełnione sycącym , mięso – warzywnym farszem z dodatkiem aromatycznych przypraw są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad , jak i ciepłe danie na imprezie!

nalesniki pomidorowe , nalesniki po meksykansku , faszerowane nalesniki nalesniki z farszem , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI:

* mąka – 2 szklanki
* mleko – 350 ml
* przecier pomidorowy – 125 ml
* jajko – 2 szt
* olej rzepakowy – 50 ml
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* sól – 1 szczypta
* papryka słodka – 1 szczypta

FARSZ:

* mięso mielone ( łopatka ) – 300 g
* czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym „Cayenne” – 150 g
* fasola Borlotti – 150 g
* kukurydza – 150 g
* czerwona papryka – 1 szt
* żółta papryka – 1 szt
* cebula – 1 szt
* olej rzepakowy – 100 ml
* sól
* pieprz
* chili

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

NALEŚNIKI:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy rozbełtane jajka , mleko oraz przecier pomidorowy.

Dokładnie mieszamy dolewając olej rzepakowy.

Doprawiamy solą i szczyptą papryki.

Ostawiamy na ok. 10 minut ” do przegryzienia „.

Smażymy duże naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.

Ostawiamy w ciepłe miejsce.

 

FARSZ:

Łopatkę mielimy.

Rozgrzewamy olej rzepakowy na głębszej , dużej patelni.

Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i delikatnie złocimy.

Dodajemy mięso mielone oraz odrobinę soli.

Przesmażamy mieszając , ok. 4-5 minut.

Dodajemy pokrojone w kostkę papryki – czerwoną i żółtą  , a po kilku minutach odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę Borlotti.

Dokładnie mieszamy , a następnie dodajemy czerwoną fasolę wraz z sosem , w którym ona się znajdowała.

Mieszamy , tak by sos dokładnie obtoczył mięso.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną chili.

Podgrzewamy przez ok. 5 minut.

 

CAŁOŚĆ:

Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki , tak by pokryły całość.

Składamy w koperty.

Podajemy gorące posypując odrobiną zieleniny!

faszerowane nalesniki , pomidorowe nalesniki , nalesniki z farszem , nalesniki po meksykansku , ostra na slodko

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    KROKIETY Z GRZYBAMI I JAJKIEM
    19 grudnia 2014 at 20:40

    […] wszelkiego rodzaju naleśniki … krokiety … na słodko … na ostro … z mięsem … puste … z owocami itd … itd . ( o czym mówiłam już chyba ze 100 razy :D ) […]

  • Reply
    GRZANKI TOSKAŃSKIE
    3 sierpnia 2015 at 08:08

    […] zapiekanym serem … ze świeżymi pomidorami … z ulubioną wędliną czy też moczone w prawdziwym […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress