KREWETKI , OŚMIORNICE, KARMAZYN I SKAKANIE W SZPILKACH PRZEZ OGRODZENIE czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W PAŁACU BONEROWSKIM

4

TEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ.

ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA MILANO NIE MAJĄ WPLYWU NA JEJ TREŚĆ.

______________________________________________________________________________________________________

TYDZIEŃ RESTAURACJI

Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej piątej edycji.

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-11-17 062719

Poprzednia miała miejsce w sierpniu tego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach.

Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji C.K. Browar.

Jego twarzą tym razem został David Gaboriaud – znamy z programu „David w Europie” z telewizji kuchnia +. 

 41744_6

Akcja potrwa do 30 listopada, bierze w niej udział kilkadziesiąt najlepszych restauracji z dużych miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta, Śląska i Szczecina.

Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach.

Znalazły się w nich również dania, z których słyną.

______________________________________________________________________________________________________

O CO CHODZI?

Cała akcja jest pod patronatem GROUPON – czyli strony , gdzie każdego dnia możecie znalesc setki przeróżnych ofert w zawrotnych cenach , których nikt nie jest w stanie przebić.

Możecie za ułamek ceny zjeść kolację w najlepszej restauracji …. wybielić zęby … pojechać w podróż marzeń czy też kupić wymarzone rzeczy.

Tydzień restauracji ma na celu rozszerzyć kulturę jadania poza domem ( oczywiście nie cały czas , ale od czasu do czasu , jako formę relaksu , odpoczynku , oderwania się od codziennych zajęć )

Wydarzenie zapoczątkowane zostało w Nowym Yorku w 1992 r. i spotkało się z ogromnym zainteresowaniem zarówno restauratorów jak i mieszkańców.

Sukces sprawił , że rozprzestrzeniło się po największych miastach na całym świecie.

I Wy możecie również wziąć udział w Tygodniu Restauracji!

Wejdź na stronę http://www.groupon.pl/occasion/tydzien-restauracji i korzystaj!

pobrane

 

______________________________________________________________________________________________________

Tym razem mój wybór padł na Restaurację Milano w Pałacu Bonerowskim , znajdującą się przy Rynku Głównym 42.

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-11-12 152247

 

Pałac Bonerowski to luksusowy obiekt, zlokalizowany we wnętrzu jednej z najpiękniejszych kamienic, jakimi chlubi się Kraków.

krakow_palac-bonerowski_2

Zespół Mistrza kuchni Grzegorza Fica z najświeższych składników przygotowuje wyśmienite potrawy jednej z najpopularniejszych kuchni świata, jak doskonałe Ossobuco Milano z grillowanymi gnocchi czy papardelle z łososiem, pomidorkami cherry i szpinakiem.

Restauracja Milano przygotowała również bogatą kartę win włoskich i francuskich, które podkreślą wyborny smak potraw.

( info ze strony ).

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-11-13 234407

______________________________________________________________________________________________________

13.11. wybrałam się tam z kolegą Rafałem ( wielbicielem szalonych podróży , muzyki i dobrego jedzenia ;) ).

Ze względu na charakter restauracji i miejsce nastawialiśmy się na bardzo ” Ą Ę ”  …. a jak było?

Czytajcie dalej!

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-11-13 234801

Zarezerwowany na 18 stolik czekał w pełnej gotowości.

Elegancka zastawa , świece ….

W środku panował półmrok ( i dlatego był straszny problem z robieniem zdjęć , za co z góry przepraszam )  , a z głośników pobrzmiewała bardzo delikatna muzyka.

Wnętrze stylowe , bardzo eleganckie ….

 

______________________________________________________________________________________________________

NASZA OFERTA :

pobrane

Oferował kolację o wartości 120 zł w cenie 59 zł.

Dostępna tutaj:
 http://www.groupon.pl/oferty/krakow/palac-bonerowski-restauracja-milano/47594757

______________________________________________________________________________________________________

Karta obejmuje szeroki wybór dań kuchni włoskiej, wśród którym znajdą coś dla siebie zarówno wegetarianie, jak i wielbiciele doskonałych mięs.

Ceny wysokie , jak to na taką restaurację … w takim mieście … i w takiej lokalizacji przystało.

W menu owoce morza …. najlepsze ryby …. dziczyzna … cielęcina , jagnięcina , wołowina i wiele innych specjałów.

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-11-14 221019

Całe menu z cennikiem dostępne tutaj:

http://www.milanokrakow.pl/nasza-kuchnia/karta-dan

 

______________________________________________________________________________________________________

My zdecydowaliśmy się na makarony.

Rafał wybrał : Cannelloni z karmazynem zapiekane pod beszamelem szafranowym

Ja: Spaghetti ala Milano zapiekane w pergaminie z owocami morza

 

Przemiła obsługa już od pierwszych chwil zaczęła dogadzać naszym podniebieniom , a na stół wkroczył poczęstunek od szefa kuchni.

Kosz wypełniony fantastycznym ( pycha! ), gorącym pieczywem o różnych smakach i „smarowidełko” z wątróbki.

10615520_776546399059076_4543858182491884880_n  1488069_776545729059143_6085863934260318398_n-001

Nie byłabym sobą, gdybym nie częstowała się bułeczkami ( przecież wiecie , że ja to ta „mączna” i gorące pieczywo to coś, co uwielbiam! ).

Także zaczęło się nieźle, a już po chwili oczekiwania na stół wkroczyły nasze dania główne … a zapach przyprawiał o burczenie w brzuchu.

Rafał otrzymał swoje cannelloni , natomiast moje danie musiało zostać specjalnie podane … rozpieczętowane i delikatnie wylane z papieru na talerz – lubię, jak ktoś takie szmery bajery robi przede mną :p

______________________________________________________________________________________________________

„Spaghetti ala Milano zapiekane w pergaminie z owocami morza”

1503907_776545705725812_2072988527178039428_n

Porcja zdecydowanie większa niż się spodziewałam ( tak , spodziewałam się maciupeńkiej kupki makaronu ) – no i się pomyliłam , bo było na bogato!

Makaron ugotowany al dente … z odpowiednią ilością sosu ( fajnie doprawiony , o wyczuwalnym smaku , gorący , lekko pikantny ) …. i duża ilość owoców morza – krewetki , małże , ośmiorniczki , kalmary.

Może nie do końca były to „moje ulubione smaki” bo jeszcze ciągle brakowało mi tej ostrości … ale absolutnie nie można temu daniu nic zarzucić – wręcz przeciwnie: POLECAM!

A, że Rafał przez ostatnie miesiące mieszkał w Hiszpani to jest wielbicielem owoców morza i z przyjemnością podkradał mi z talerza ;)

______________________________________________________________________________________________________

„Cannelloni z karmazynem zapiekane pod beszamelem szafranowym”

10505334_776545572392492_3989467493138063584_n

Makaron ugotowany i zapieczony al dente … obficie wypełniony farszem … odpowiednia ilość beszamelu.

Ale jak się okazało to absolutnie nie nasze smaki!

Jak dla nas danie zbyt mało wyraziste w smaku … i troszkę zbyt mdłe.

I oboje stwierdziliśmy to samo.

Wielbiciele delikatnych , lekkich dań zjedzą z przyjemnością … nam brakowało tego czegoś …. tego pazura , kropki nad I.

______________________________________________________________________________________________________

PODSUMOWUJĄC:

Spędziliśmy miły wieczór!

WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PRZEMIŁEJ OBSŁUGI, która cały czas dbała o to , by niczego nam nie brakowało – dzięki takim osobom Restauracja jest miejscem , do którego wraca się z przyjemnością!

WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PANA KUCHARZA , którego dania zadowolą podniebienia wielbicieli kuchni włoskiej.

WIELKIE PODZIĘKOWNIA DLA GROUPON , za kolejną możliwość wzięcia udziału w tej wspaniałej akcji , jaką jest TYDZIEŃ RESTAURACJI!

Miejsce eleganckie , z klasą ….

Ceny bardzo wysokie ( ale tak jak pisałam wcześniej – jest to spowodowane miejscem ,lokalizacją ) …

Miejsce na elegancką kolację … ale absolutnie nie na „posiadówkę” ze znajomymi ….

Szeroki wybór dań kuchni włoskiej …. i win z całego świata z całą pewnością zaspokoi gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

______________________________________________________________________________________________________

Czy wybiorę się jeszcze kiedyś?

Jak mnie ktoś zaprosi – to czemu nie! :D

 

______________________________________________________________________________________________________

Wieczór nie skończył się po tej kolacji …

Wyskoczyliśmy do góralskiej karczmy, gdzie przy dźwiękach góralskiej muzyki popijaliśmy winko i przepyszną latte z bitą śmietaną!

598754_522894187733391_1901490952_n

Ps. zrobienie sobie skrótu – w szpilkach przez ogrodzenie wcale nie było najlepszym pomysłem!:D

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE!
    25 lutego 2015 at 10:53

    […] Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji VIDOK oraz Restauracji MILANO w Pałacu Bonerowskim. […]

  • Reply
    TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W COSA NOSTRA
    1 marca 2015 at 18:55

    […] Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji VIDOK oraz Restauracji MILANO w Pałacu Bonerowskim. […]

  • Reply
    Thot man pla - TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE
    16 kwietnia 2015 at 06:35

    […] przygotowywać je nie tylko z ryby, ale równie z mięsa kraba, krewetek albo mieszanki wszystkich tych […]

  • Reply
    Kaeng Massaman Kai - CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM
    11 maja 2015 at 06:45

    […] południowej Tajlandii to przede wszystkim kalmary, krewetki, ośmiornice i wszystkie soczyste owoce, które rosną prawie […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress