TEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ.
ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA MILANO NIE MAJĄ WPLYWU NA JEJ TREŚĆ.
______________________________________________________________________________________________________
Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej piątej edycji.
Poprzednia miała miejsce w sierpniu tego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach.
Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji C.K. Browar.
Jego twarzą tym razem został David Gaboriaud – znamy z programu „David w Europie” z telewizji kuchnia +.
Akcja potrwa do 30 listopada, bierze w niej udział kilkadziesiąt najlepszych restauracji z dużych miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta, Śląska i Szczecina.
Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach.
Znalazły się w nich również dania, z których słyną.
______________________________________________________________________________________________________
O CO CHODZI?
Cała akcja jest pod patronatem GROUPON – czyli strony , gdzie każdego dnia możecie znalesc setki przeróżnych ofert w zawrotnych cenach , których nikt nie jest w stanie przebić.
Możecie za ułamek ceny zjeść kolację w najlepszej restauracji …. wybielić zęby … pojechać w podróż marzeń czy też kupić wymarzone rzeczy.
Tydzień restauracji ma na celu rozszerzyć kulturę jadania poza domem ( oczywiście nie cały czas , ale od czasu do czasu , jako formę relaksu , odpoczynku , oderwania się od codziennych zajęć )
Wydarzenie zapoczątkowane zostało w Nowym Yorku w 1992 r. i spotkało się z ogromnym zainteresowaniem zarówno restauratorów jak i mieszkańców.
Sukces sprawił , że rozprzestrzeniło się po największych miastach na całym świecie.
I Wy możecie również wziąć udział w Tygodniu Restauracji!
Wejdź na stronę http://www.groupon.pl/occasion/tydzien-restauracji i korzystaj!
______________________________________________________________________________________________________
Tym razem mój wybór padł na Restaurację Milano w Pałacu Bonerowskim , znajdującą się przy Rynku Głównym 42.
Pałac Bonerowski to luksusowy obiekt, zlokalizowany we wnętrzu jednej z najpiękniejszych kamienic, jakimi chlubi się Kraków.
Zespół Mistrza kuchni Grzegorza Fica z najświeższych składników przygotowuje wyśmienite potrawy jednej z najpopularniejszych kuchni świata, jak doskonałe Ossobuco Milano z grillowanymi gnocchi czy papardelle z łososiem, pomidorkami cherry i szpinakiem.
Restauracja Milano przygotowała również bogatą kartę win włoskich i francuskich, które podkreślą wyborny smak potraw.
( info ze strony ).
______________________________________________________________________________________________________
13.11. wybrałam się tam z kolegą Rafałem ( wielbicielem szalonych podróży , muzyki i dobrego jedzenia ;) ).
Ze względu na charakter restauracji i miejsce nastawialiśmy się na bardzo ” Ą Ę ” …. a jak było?
Czytajcie dalej!
Zarezerwowany na 18 stolik czekał w pełnej gotowości.
Elegancka zastawa , świece ….
W środku panował półmrok ( i dlatego był straszny problem z robieniem zdjęć , za co z góry przepraszam ) , a z głośników pobrzmiewała bardzo delikatna muzyka.
Wnętrze stylowe , bardzo eleganckie ….
______________________________________________________________________________________________________
NASZA OFERTA :
Oferował kolację o wartości 120 zł w cenie 59 zł.
Dostępna tutaj:
http://www.groupon.pl/oferty/krakow/palac-bonerowski-restauracja-milano/47594757
______________________________________________________________________________________________________
Karta obejmuje szeroki wybór dań kuchni włoskiej, wśród którym znajdą coś dla siebie zarówno wegetarianie, jak i wielbiciele doskonałych mięs.
Ceny wysokie , jak to na taką restaurację … w takim mieście … i w takiej lokalizacji przystało.
W menu owoce morza …. najlepsze ryby …. dziczyzna … cielęcina , jagnięcina , wołowina i wiele innych specjałów.
Całe menu z cennikiem dostępne tutaj:
http://www.milanokrakow.pl/nasza-kuchnia/karta-dan
______________________________________________________________________________________________________
My zdecydowaliśmy się na makarony.
Rafał wybrał : Cannelloni z karmazynem zapiekane pod beszamelem szafranowym
Ja: Spaghetti ala Milano zapiekane w pergaminie z owocami morza
Przemiła obsługa już od pierwszych chwil zaczęła dogadzać naszym podniebieniom , a na stół wkroczył poczęstunek od szefa kuchni.
Kosz wypełniony fantastycznym ( pycha! ), gorącym pieczywem o różnych smakach i „smarowidełko” z wątróbki.
Nie byłabym sobą, gdybym nie częstowała się bułeczkami ( przecież wiecie , że ja to ta „mączna” i gorące pieczywo to coś, co uwielbiam! ).
Także zaczęło się nieźle, a już po chwili oczekiwania na stół wkroczyły nasze dania główne … a zapach przyprawiał o burczenie w brzuchu.
Rafał otrzymał swoje cannelloni , natomiast moje danie musiało zostać specjalnie podane … rozpieczętowane i delikatnie wylane z papieru na talerz – lubię, jak ktoś takie szmery bajery robi przede mną :p
______________________________________________________________________________________________________
„Spaghetti ala Milano zapiekane w pergaminie z owocami morza”
Porcja zdecydowanie większa niż się spodziewałam ( tak , spodziewałam się maciupeńkiej kupki makaronu ) – no i się pomyliłam , bo było na bogato!
Makaron ugotowany al dente … z odpowiednią ilością sosu ( fajnie doprawiony , o wyczuwalnym smaku , gorący , lekko pikantny ) …. i duża ilość owoców morza – krewetki , małże , ośmiorniczki , kalmary.
Może nie do końca były to „moje ulubione smaki” bo jeszcze ciągle brakowało mi tej ostrości … ale absolutnie nie można temu daniu nic zarzucić – wręcz przeciwnie: POLECAM!
A, że Rafał przez ostatnie miesiące mieszkał w Hiszpani to jest wielbicielem owoców morza i z przyjemnością podkradał mi z talerza ;)
______________________________________________________________________________________________________
„Cannelloni z karmazynem zapiekane pod beszamelem szafranowym”
Makaron ugotowany i zapieczony al dente … obficie wypełniony farszem … odpowiednia ilość beszamelu.
Ale jak się okazało to absolutnie nie nasze smaki!
Jak dla nas danie zbyt mało wyraziste w smaku … i troszkę zbyt mdłe.
I oboje stwierdziliśmy to samo.
Wielbiciele delikatnych , lekkich dań zjedzą z przyjemnością … nam brakowało tego czegoś …. tego pazura , kropki nad I.
______________________________________________________________________________________________________
PODSUMOWUJĄC:
Spędziliśmy miły wieczór!
WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PRZEMIŁEJ OBSŁUGI, która cały czas dbała o to , by niczego nam nie brakowało – dzięki takim osobom Restauracja jest miejscem , do którego wraca się z przyjemnością!
WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PANA KUCHARZA , którego dania zadowolą podniebienia wielbicieli kuchni włoskiej.
WIELKIE PODZIĘKOWNIA DLA GROUPON , za kolejną możliwość wzięcia udziału w tej wspaniałej akcji , jaką jest TYDZIEŃ RESTAURACJI!
Miejsce eleganckie , z klasą ….
Ceny bardzo wysokie ( ale tak jak pisałam wcześniej – jest to spowodowane miejscem ,lokalizacją ) …
Miejsce na elegancką kolację … ale absolutnie nie na „posiadówkę” ze znajomymi ….
Szeroki wybór dań kuchni włoskiej …. i win z całego świata z całą pewnością zaspokoi gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
______________________________________________________________________________________________________
Czy wybiorę się jeszcze kiedyś?
Jak mnie ktoś zaprosi – to czemu nie! :D
______________________________________________________________________________________________________
Wieczór nie skończył się po tej kolacji …
Wyskoczyliśmy do góralskiej karczmy, gdzie przy dźwiękach góralskiej muzyki popijaliśmy winko i przepyszną latte z bitą śmietaną!
Ps. zrobienie sobie skrótu – w szpilkach przez ogrodzenie wcale nie było najlepszym pomysłem!:D
4 komentarze
TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE!
25 lutego 2015 at 10:53[…] Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji VIDOK oraz Restauracji MILANO w Pałacu Bonerowskim. […]
TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W COSA NOSTRA
1 marca 2015 at 18:55[…] Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji VIDOK oraz Restauracji MILANO w Pałacu Bonerowskim. […]
Thot man pla - TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE
16 kwietnia 2015 at 06:35[…] przygotowywać je nie tylko z ryby, ale równie z mięsa kraba, krewetek albo mieszanki wszystkich tych […]
Kaeng Massaman Kai - CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM
11 maja 2015 at 06:45[…] południowej Tajlandii to przede wszystkim kalmary, krewetki, ośmiornice i wszystkie soczyste owoce, które rosną prawie […]