PASTA CON CALAMARI IN SALSA DI POMODORO! – czyli KULINARNA PODRÓŻ DO WŁOCH!

Wizyta przed dwoma laty w kraju Leonarda da Vinci sprawiła , że totalnie oszalałam na punkcie kuchni włoskiej!

   P1070382-001     P1070725-001

Ci, którzy znajdą mnie prywatnie doskonale wiedzą , że oprócz słodkości , które zajadam z tak wielką namiętnością ( hehehe! ) to właśnie makarony  goszczą u mnie najczęściej w tygodniu na stole.

Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham najbardziej!

__________________________________________________________________________________________

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makaron z kalmarami w sosie pomidorowym!

Smak obłędny! Zapach również!

Podobny jadłam właśnie we Włoszech , w starej restauracji nad Tybrem … i właśnie dziś postarałam się odtworzyć go przyprawiając całym sercem!

Ps. udało się ;)

Wyszło dokładnie tak jak sobie wymarzyłam!

… a to chyba dzięki temu włożonemu sercu!

Produkty potrzebne do tej włoskiej, kulinarnej przygody sprezentowała mi Agencja Blomedia , zapraszając przy tym na fantastyczny konkurs!

kolaz-300x300

____________________________________________________________________________________________

wloska-pasta-makaron-z-sosem-sos-z-kalmarami-sos-pomidorowy-wloska-passata-agnesi-ostra-na-slodko-cassarece-najlepszy-makaron-kuchni-wloska 3xxx

SKŁADNIKI:

* makaron casarecce – 200 g

* oliwa z oliwek – 100 ml

* duża cebula – 1 szt

*  kalmary – 150 g ( rada poniżej! )

* bulion rybny – 100 ml

* czerwone wino – 75 ml

* passata pomidorowa – ok. 125 ml

* pomidory bez skóry – 100 g

* oregano – do smaku

* liść laurowy – 1 szt

* sól – do smaku

* pieprz – do smaku

* cukier -1 płaska łyżeczka

* świeża bazylia – 1 garstka

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

PRZYGOTOWANIE KALMARÓW:

Zdejmujemy zewnętrzną skórę , odcinamy ogon i macki.

Usuwamy przezroczystą , owalną kość i woreczek z czarnym atramentem.

Myjemy zimną wodą ( bardzo dokładnie! ), kroimy w paski.

MAKARON:

Casarecce gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

SOS:

Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy posiekaną w piórka cebulę , przesmażamy.

Dodajemy pokrojone  kalmary, zalewamy bulionem rybnym i dusimy 5 minut na wolnym ogniu.

Wlewamy czerwone wino , dodajemy passatę oraz pokrojone pomidory.

Doprawiamy oregano i listkiem laurowym.

Doprowadzamy do wrzenia ( na wolnym ogniu! ) , a następnie doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru.

Wsypujemy podgotowany makaron, dokładnie mieszamy i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy ok. 8-10 minut ( aż kalmary będą miękkie ).

Dodajemy posiekaną świeżą bazylię i podajemy gorące!

Pycha!

Smacznego!

wloska-pasta-makaron-z-sosem-sos-z-kalmarami-sos-pomidorowy-wloska-passata-agnesi-ostra-na-slodko-cassarece-najlepszy-makaron-kuchni-wloska 4xxx

PS. mam nadzieję , że jeszcze nie raz uda mi się zwiedzić Włochy i zasmakować włoskiej kuchni!

P1070709-001P1070618-001

Viva La Pasta!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z OGÓRKAMI
    15 grudnia 2014 at 20:22

    […] pomidorowego sosu, ogórków konserwowych i aromatycznych przypraw sprawia , że nikt nie przejdzie obok niech […]

  • Reply
    FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI
    31 grudnia 2014 at 19:16

    […] Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami. […]

  • Skomentuj ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z OGÓRKAMI Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress