Wizyta przed dwoma laty w kraju Leonarda da Vinci sprawiła , że totalnie oszalałam na punkcie kuchni włoskiej!
Ci, którzy znajdą mnie prywatnie doskonale wiedzą , że oprócz słodkości , które zajadam z tak wielką namiętnością ( hehehe! ) to właśnie makarony goszczą u mnie najczęściej w tygodniu na stole.
Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham najbardziej!
__________________________________________________________________________________________
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makaron z kalmarami w sosie pomidorowym!
Smak obłędny! Zapach również!
Podobny jadłam właśnie we Włoszech , w starej restauracji nad Tybrem … i właśnie dziś postarałam się odtworzyć go przyprawiając całym sercem!
Ps. udało się ;)
Wyszło dokładnie tak jak sobie wymarzyłam!
… a to chyba dzięki temu włożonemu sercu!
Produkty potrzebne do tej włoskiej, kulinarnej przygody sprezentowała mi Agencja Blomedia , zapraszając przy tym na fantastyczny konkurs!
____________________________________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
* makaron casarecce – 200 g
* oliwa z oliwek – 100 ml
* duża cebula – 1 szt
* kalmary – 150 g ( rada poniżej! )
* bulion rybny – 100 ml
* czerwone wino – 75 ml
* passata pomidorowa – ok. 125 ml
* pomidory bez skóry – 100 g
* oregano – do smaku
* liść laurowy – 1 szt
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* cukier -1 płaska łyżeczka
* świeża bazylia – 1 garstka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
PRZYGOTOWANIE KALMARÓW:
Zdejmujemy zewnętrzną skórę , odcinamy ogon i macki.
Usuwamy przezroczystą , owalną kość i woreczek z czarnym atramentem.
Myjemy zimną wodą ( bardzo dokładnie! ), kroimy w paski.
MAKARON:
Casarecce gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
SOS:
Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy posiekaną w piórka cebulę , przesmażamy.
Dodajemy pokrojone kalmary, zalewamy bulionem rybnym i dusimy 5 minut na wolnym ogniu.
Wlewamy czerwone wino , dodajemy passatę oraz pokrojone pomidory.
Doprawiamy oregano i listkiem laurowym.
Doprowadzamy do wrzenia ( na wolnym ogniu! ) , a następnie doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru.
Wsypujemy podgotowany makaron, dokładnie mieszamy i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy ok. 8-10 minut ( aż kalmary będą miękkie ).
Dodajemy posiekaną świeżą bazylię i podajemy gorące!
Pycha!
Smacznego!
PS. mam nadzieję , że jeszcze nie raz uda mi się zwiedzić Włochy i zasmakować włoskiej kuchni!
Viva La Pasta!
2 komentarze
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z OGÓRKAMI
15 grudnia 2014 at 20:22[…] pomidorowego sosu, ogórków konserwowych i aromatycznych przypraw sprawia , że nikt nie przejdzie obok niech […]
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI
31 grudnia 2014 at 19:16[…] Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami. […]