DOMOWA MASA MAKOWA

masa makowa , domowa masa makowa , kutia , makowieec , seromak , sernik z makiem, jak mielic mak , mak mielony , ostra na slodko , swiateczne przepisy , blog kulinarny latwe przepisy xxx

Święta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce!

Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa.

Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej.

Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka!

Koniecznie zróbcie , a nie pożałujecie!

masa makowa , domowa masa makowa , kutia , makowieec , seromak , sernik z makiem, jak mielic mak , mak mielony , ostra na slodko , swiateczne przepisy , blog kulinarny latwe przepisy xxx

SKŁADNIKI:

* mielony mak – 200 g

* cukier – 50 g

* miód – 70 g

* bakalie ( orzechy , morele , śliwki , kandyzowana skórka pomarańczowa – ok. 150 g

* mleko – 150 ml

* cukier wanilinowy – 2 łyżeczki

* przyprawa do piernika – 1 łyżeczka

* whisky ( albo inny alkohol ) – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka.

Dodajemy miód , obydwa cukry , przyprawę do piernika.

Zalewamy mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą.

Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje.

Gotowe!

Masę można przechowywać do 3 dni w chłodnym miejscu.

Pycha!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ BAKALIOWĄ
    31 grudnia 2014 at 18:38

    […]  Fantastycznie kruche ciasto wypełnione po brzegi masą makową z bakaliami. […]

  • Reply
    DESER MAKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BAKALIAMI
    31 grudnia 2014 at 19:02

    […] Święta nieodłącznie kojarzą nam się z makowymi smakołykami. […]

  • Reply
    MUFFINKI MAKOWE ( BEZ JAJEK )
    19 stycznia 2015 at 20:28

    […] Delikatne, puszyste ciasto wypełnione po brzegi fantastyczną, świeżutką masą makową. […]

  • Reply
    MAKOWIEC Z JABŁKAMI
    20 marca 2015 at 06:24

    […] Dziś mam dla Was przepis na właśnie taki makowiec. […]

  • Reply
    MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
    27 grudnia 2015 at 14:21

    […] puszysty biszkopt pokryty fantastyczną, mokrą masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress