SZYBKIE PIERNICZKI + LUKIER KRÓLEWSKI

Szybkie pierniczki , to przepis doskonały dla tych z Was, którzy albo zapomnieli wcześniej albo nie mieli czasu czy ochoty na przygotowanie ich wcześniej.

Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince!

Niesamowicie pachnące … kruche … 

Idealne na te święta!

Spróbujcie!

Ps. pierniczki nie są miękkie , ale nadają się do jedzenia odrazu :)
Oczywiście miękną po paru dniach , odpowiednio spakowane :)

swiateczne pierniki , pierniki przepis , szybkie pierniczki , pierniki na chonke , pierniczki pyszne , lukier krolweski , jak lukrowac pierniki , ostra na slodko , blog kulinarny (9)xxx

SKŁADNIKI:

PIERNICZKI:

(ok. 30 szt )

* mąka pszenna – 370 g

* cukier puder – 60 g

* masło – 45 g

* małe jajko – 1 szt

* miód – 110 g

* przyprawa do piernika – 1 łyżeczka

* kakao – 1 łyżeczka

* soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki

LUKIER KRÓLEWSKI:

* duże białko – 1 szt

* sok z cytryny – 1 łyżeczka

* cukier puder – 150 g

swiateczne pierniki , pierniki przepis , szybkie pierniczki , pierniki na chonke , pierniczki pyszne , lukier krolewski , jak lukrowac pierniki , ostra na slodko , blog kulinarny (10)xxx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

PIERNICZKI:

W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.

Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.

Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.

Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.

Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki!

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13 minut.

PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły na choinkach pamiętajcie o zrobieniu dziurek!

LUKIER KRÓLEWSKI:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Uwaga!

Jeśli potrzebny nam jest do dekoracji bardziej gęsty, dodajemy więcej cukru pudru.

A teraz bierzemy się za dekorowanie!

Jeśli będziemy wypełniać pierniczki lukrem , najpierw narysujmy sobie kontur, a dopiero potem wypełniajmy środek.

Zapobiegnie to rozlewaniu lukru.

swiateczne pierniki , pierniki przepis , szybkie pierniczki , pierniki na chonke , pierniczki pyszne , lukier kroleweski , jak lukrowac pierniki , ostra na slodko , blog kulinarny (7)

Dekorujemy za pomocą rękawa cukierniczego , specjalnych pisaków , a pomagamy sobie łyżeczką i wykałaczkami.

Zabawy i radości przy tym co nie miara!

swiateczne pierniki , pierniki przepis , szybkie pierniczki , pierniki na chonke , pierniczki pyszne , lukier kroleweski , jak lukrowac pierniki , ostra na slodko , blog kulinarny (8)XX

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Monika Cieślak
    14 grudnia 2014 at 12:30

    :)

  • Reply
    joanna
    13 grudnia 2015 at 19:35

    A po jakim czasie miękką? ??? :-))))

    • Reply
      Ostra na Słodko
      13 grudnia 2015 at 22:16

      Jeśli będziesz odpowiednio przechowywać to już po 3 dniach :)

      Oto kilka trików ;)
      Do szczelnego pojemnika wkładamy pierniczki razem z:

      obierkami jabłka, wymieniamy je co 1-2 dni na świeże. Ciastka będą pochłaniały z nich wilgoć i zaczną mięknąc
      razowy chleb, umieszczamy pierniczki na jednej kromce i przykrywamy drugą. Zostawiamy na 1-2 dni i wymieniamy, aż uznasz ze nadają się do jedzenia i są miękkie
      cytryna, wkładamy 1-2 ćwiartki cytryny i zostawiamy na 1-2 dni, wymieniamy, aż zmiękną. Pierniczki będą miały lekko cytrynowy posmak i aromat.

  • Reply
    Iwonka
    21 grudnia 2015 at 16:37

    super szybkie i smaczne robie juz po raz kolejny tak nam smakują!!!polecam!!!

  • Reply
    Magda
    21 grudnia 2015 at 20:49

    Ja zapakowałam w taka przezroczysta folie do pakowania prezentów czy wtedy tez mi zmiękną ? Pozdrawiam

  • Reply
    renatak
    23 grudnia 2015 at 13:58

    właśnie z chrześnicą pieczemy pierniczki ale jak ślicznie pachna:D polecam

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress