ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z OGÓRKAMI

Przepis na te śledzie stary jak świat i znany chyba w całej Polsce.

U mnie już od lat gości na stole nie tylko w czasie Świąt.

Śledzie robi się błyskawicznie i smakują fantastycznie.

Dodatek pomidorowego sosu, ogórków konserwowych i aromatycznych przypraw sprawia , że nikt nie przejdzie obok niech obojętnie!

Nawet Ci, którzy za śledziami nie przepadają.

Spróbujcie!

sledzie po kaszubksu , sledzie z ogorkami , swiateczne sledzie , przepis na pyszne sledzie , ostra na slodko , blog kulinarny , przepisy boze narodzenie (4)xxx

SKŁADNIKI:

* filety śledziowe – ok. 600 g

* ogórki konserwowe – 5 szt

* cebula – 2 szt

* koncentrat pomidorowy / albo passata pomidorowa – 200 g

* olej – 125 ml

* ocet – 1 łyżka

* liść laurowy – 4 listki

* ziele angielskie – 1 łyżeczka

* cukier – 2 łyżki

* sól – do smaku

* pieprz – do smaku

* papryka ostra – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Namoczone ( najlepiej przez noc ) filety śledziowe kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, złocimy.

Dodajemy resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.

Zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym.

Doprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy.

Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.

Dodajemy śledzie, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie mieszamy i zdejmujemy w ognia.

Odstawiamy do ostudzenia.

Pycha!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress