BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY

W Święta pewnie u większości z nas gości również bigos.

Dziś mam dla Was przepis na taki tradycyjny, z kiszonej kapusty, ze śliwkami , suszonymi grzybami i mięsem.

Niesamowicie sycący, który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta.

Najlepszy oczywiście taki, który postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu.

Polecam!

bigos tradycyjny , bigos swiateczny bigos , najlepszy bigos , pyszny bigos , bigos z kiszonej kapusty , ostra na slodko , co do bigosu , ile ma stac bigos (2)x

SKŁADNIKI:

* kapusta kiszona – 700 g

* cebula – 2 szt

* olej – 2 łyżki

* dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g

* łopatka wieprzowa – 200 g

* boczek – ok. 50 g

* czerwone wino – 50 ml

* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

* suszone grzyby – 2 szt

* suszone śliwki – 2 szt

* liść laurowy – 2 szt

* ziele angielskie – 4 szt

* kminek – 1 szczypta

* majeranek – 1 szczypta

sól – do smaku

* pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy.

Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, zalewamy wodą/bulionem, gotujemy do miękkości, odcedzamy.

Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem, dodajemy śliwki, listki laurowe i ziele angielskie.

Na wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.

Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut.

Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut.

Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.

Dodajemy koncentrat pomidorowy.

Jeśli mamy zbyt mało wody możemy podlać wodą, pozostałą po moczeniu grzybów.

Na takim bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze kilkanaście minut.

Tak jak mówiłam : najsmaczniejszy jest odstany, odgrzewany – pamiętajmy o tym!

 bigos tradycyjny , bogos swiateczny , bigos , najlepszy bigos , pyszny bigos , bigos z kiszonej kapusty , ostra na slodko , co do bigosu , ile ma stac bigos

 

 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    KASZANKA Z PATELNI
    30 grudnia 2014 at 20:34

    […] Wielokrotnie zdarzyło mi się stac w długich kolejkach w Zakopanem pod Gubałówką w oczekiwaniu na kaszankę z grilla z dodatkiem kiszonej kapusty! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress