PIJAK / CYCKI MURZYNKI

pijak , ciasto bijak , krem do ciasta , ciasto z biszkoptami , biszkopt makowy , pyszne ciasta , ostra na slodko , , latwe przepisy , blog kulinarny 6x

Pijak zwany również cycki murzynki – pamiętam to ciasto jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to moja mama pomagała w przygotowaniach do sylwestra, który miał być w okolicznym domu kultury.

Pomagałam razem z nią … oblizując miskę po brzegi.

Delikatny makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w alkoholu.

Wszystko to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą ilością prażonego kokosu.

Niebo w gębie!

Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

Polecam!

pijak , ciasto bijak , krem do ciasta , ciasto z biszkoptami , biszkopt makowy , pyszne ciasta , ostra na slodko , , latwe przepisy , blog kulinarny xx

SKŁADNIKI:
( mała blacha – ok. 22 x 26 cm – nie większa )

SPÓD:
– białka – 5 szt
– cukier – 0,5 szklanki
– mak – 0,5 szklanki
– kokos – 0,5 szklanki

MASA:
– mleko – 0,5 l
– żółtko – 3 szt
– budyń śmietankowy – 1 op
– mąka ziemniaczana – 3 łyżki
– mąka pszenna – 3 łyżki
– cukier puder – 3 łyżki
– masło – 250 g

WIERZCH:
– wódka – ok . 200 ml
– okrągłe biszkopty – 1,5 op
– czekolada – 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier, kokos i mak, dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.25 minut.

MASA:

Do połowy mleka wsypujemy budyń, obydwie mąki i żółtka, dokładnie mieszamy.

Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami.

Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ).

Miękkie masło ucieramy z cukrem.

Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy.

Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową.

Układamy nasączone w alkoholu biszkopty, polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy podprażonymi wiórkami.

Smacznego!

pijak , ciasto bijak , krem do ciasta , ciasto z biszkoptami , biszkopt makowy , pyszne ciasta , ostra na slodko , , latwe przepisy , blog kulinarny 2x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply
    Wioletta Kozłowska
    15 lutego 2013 at 22:13

    W czym można nasączyć biszkopty by pasowały smakiem oby nie alkohol ?:)

    • Reply
      Sylwia Ładyga
      16 lutego 2013 at 07:18

      Np.
      -Delikatnie posłodzona herbata.
      – woda + olejek do ciast

      Wersję bezalkoholową również robiłam :)
      Nie był to wtedy pijak , a delikatne ciasto kokosowe – równie pyszne!!!

  • Reply
    Wioletta Kozłowska
    16 lutego 2013 at 14:41

    Dzięki :) to w przyszłym tygodniu próba bo to ciasto wygląda przeapetycznie :)

  • Reply
    Anonim
    14 marca 2015 at 07:37

    czy zamiast wodki może być rum i czy alkoholi nie rozcieńczamy ? czy biszkopt nasączony samym alkoholem nie jest za mocny w smaku ? bardzo mi się spodobało to ciasto i chcę je zrobić pzdrawiam :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      14 marca 2015 at 07:39

      Po nasączeniu i przełożeniu kremem alkohol traci swój mocny smak i w ostateczności nie jest mocny.

      Jeśli natomiast ktoś woli słabsze może rozcieńczyć go np. z niewielką ilością słodkiej herbaty :)

      POlecam , bo ciacho pyszne!

  • Reply
    Anonim
    15 marca 2015 at 10:23

    A co z tym makiem ma być mielony
    A wiorki smazymy nfa maśle

    • Reply
      Ostra na Słodko
      15 marca 2015 at 10:24

      Mak suchy, nie mielony.
      Wiórki prażymy na suchej patelni.

  • Reply
    Anonim
    26 marca 2016 at 21:05

    Zdecydowanie polecam biszkopt na spod, bedzie latwiej serwowac, ciasto troche sie rozpada. w smaku doskonale.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress