ŚNIEGOWE KULE

 Za oknem zima na całego, więc i na talerzu zimowy akcent musi się znaleźć!

Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat!

 
Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche .
 
Ciasto wręcz rozpływa się w ustach!
 
Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy!
 
Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają!
 
sniegowe kule xx 
 
 SKŁADNIKI: 

* mąka pszenna – 300 g
* miękkie masło – ok. 230 g
* płatki migdałowe – 100 g
* olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka
* cukier puder – 30 g

 
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
 
Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy olejek waniliowy.
 
Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej.
 
Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
 
Z ciasta formujemy kuleczki
( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ).
 
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości.
 
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut.
 
Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem!
 
Zajadamy!
 
 
 
 
 

You Might Also Like

27 komentarzy

  • Reply
    Bity Kęs
    19 stycznia 2013 at 13:45

    mniam!

  • Reply
    gin
    21 stycznia 2013 at 21:12

    Wyglądają wspaniale – zjadłabym sobie taką bombę :)

  • Reply
    Kraina Miodem Płynąca
    6 stycznia 2015 at 12:41

    Wyglądają jak mini pączusie :) A u nas śniegu brak :(

  • Reply
    Ewa
    10 stycznia 2015 at 17:53

    Sylwio czy do „kul śnieżnych” zamiast masła mogę dać margarynę Kasię?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      10 stycznia 2015 at 17:57

      W tym wypadku śmiało możesz zastąpić masło margaryną :)

  • Reply
    Gabi
    14 stycznia 2015 at 10:00

    ile sztuk wychodzi z podanych proporcji?

    • Reply
      Anonim
      14 stycznia 2015 at 10:21

      Ok. 25-30 sztuk :)

  • Reply
    Joanna
    21 stycznia 2015 at 15:40

    Ciastka wyglądają super. Czym moge zastąpić olejek waniliowy? Akurat mam ochotę je upiec , a z waniliowych dodatków mam jedynie aromat i cukier wanilinowy.

  • Reply
    Czesia
    23 stycznia 2015 at 14:52

    Ale w cieście nie ma cukru , czy posypanie pudrem to zastąpi ??

    • Reply
      Ostra na Słodko
      23 stycznia 2015 at 14:57

      „Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy olejek waniliowy” – to 30 g z przepisu używamy do „ciasta”

      Do posypania trzeba dodatkowy :)

      • Reply
        Czesia
        23 stycznia 2015 at 19:59

        a rzeczywiście jest, przepraszam nie zauważyłam „(

  • Reply
    Milena
    8 lutego 2015 at 16:24

    Czy trzeba dawać płatki migdałowe? Akurat nie mam ich w domu. Albo czym można je zastąpić? I jeszcze dwa pytania, masło ucieramy z cukrem pudrem? Używacie miksera czy ręcznie?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 lutego 2015 at 19:51

      Do ucierania używamy miksera :)
      Płatki można zastąpić kokosem albo orzechami ( byleby nie były gorzkie ).

  • Reply
    Ania
    10 lutego 2015 at 09:52

    A jakiś proszek do pieczenia?

  • Reply
    kaprysiatko
    10 lutego 2015 at 10:27

    mniam, mniam, ale apetytu mi narobiłaś;)

  • Reply
    Anonim
    11 lutego 2015 at 15:08

    Czy olejek to aromat waniliowy w tych małych buteleczkach?

  • Reply
    Anonim
    14 lutego 2015 at 09:22

    Robię dzisiaj :) Zobaczymy

  • Reply
    Iwona
    20 lutego 2015 at 10:18

    czy można użyć innej mąki???
    np kukurydzianej???

    • Reply
      Ostra na Słodko
      20 lutego 2015 at 10:27

      Kukurydziana jest zbyt sypka. krucha.
      Rozpadną się.
      Z całą pewnością najlepsze będą na pszennej.

  • Reply
    ewa
    20 lutego 2015 at 13:54

    upiekłam ale się spłaszczyły, nie wiem dlaczego i musiałam piec dłużej bo w podanym czasie były surowe

  • Reply
    Betty
    29 października 2015 at 09:22

    „Masło ubijamy z cukrem na gładką masę” – jak mam to rozumieć? Autor miał na myśli utarcie w makutrze, mikserem? Czy jakieś inne działania?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      29 października 2015 at 10:50

      Ja to robię mikserem – miękkie masło miksuję z cukrem ( grudki cukru powinny być jak najbardziej gładkie )

  • Reply
    Dorota
    12 grudnia 2015 at 13:28

    Niestety spłaszczyły mi się i piekłam ok 30 minut wyszły maślane ciasteczka, niby dobre, ale nie o to chodziło … :-(

  • Reply
    Dorota
    12 grudnia 2015 at 13:29

    Niestety wyszły płaskie i piekłam ok 30 minut wyszły maślane ciasteczka, niby dobre, ale nie o to chodziło … :-(

  • Skomentuj Dorota Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress