MURGH KARI – INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI

No i znów pędzimy do Indii.

Tym razem na Murgh Kari.

Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu ale tez w Azji Wschodniej.

( U kurczak curry nas kojarzony niestety jako potrawa chińska ).

.

Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb.
Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające wspólny mianownik – pachnący przyprawami sos.

Potrawa w każdym indyjskim domu robiona jest zapewne w odmienny sposób i każda pani domu ma swoje sekrety na udane, pyszne curry.

 .

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne curry z pieczarkami.

Niesamowicie aromatyczne … sycące … i łatwe!

Dom podczas gotowania wypełniony jest fantastycznym aromatem przypraw!

Spróbujcie!

 

curry z kurczaka , curry z pieczarkami , curry z ryzem , curry indyjskie , kuchnia indyjska , indie , pyszne dania z indii , ostra na slodko (6)xx

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* filet z kurczaka – 2 szt

* pieczarki – 100 g

* pomidor – 2 szt

* duża cebula – 1 szt

* bulion warzywny – ok. 500 ml

* mleko kokosowe – 3 łyżki

* olej – 3 łyżki

* migdały mielone – 1 łyżka

 

PRZYPRAWY:

* czosnek – 1 ząbek

* imbir – 1 płaska łyżeczka

* chili mielona – 1 łyżeczka

* pasta curry – 1 łyżka

* mielona kolendra – 1 łyżeczka

* sól – 1 łyżeczka

 

curry z kurczaka , curry z pieczarkami , curry z ryzem , curry indyjskie , kuchnia indyjska , indie , pyszne dania z indii , ostra na slodko (3)xx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, przekładamy w ciepłe miejsce.

Na patelnie wkładamy imbir, czosnek, chili, pastę curry i zmieloną kolendrę – przesmażamy minutę.

Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojone w kosteczkę pomidory.

Zalewamy bulionem i doprawiamy solą.

Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty.

Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego!

curry z kurczaka , curry z pieczarkami , curry z ryzem , curry indyjskie , kuchnia indyjska , indie , pyszne dania z indii , ostra na slodko (2)x

 

W przygotowaniu MURGH KARI pomógł mi niezawodny wok granitowy Ballarini.

http://ballarini.pl/wok-granitowy-non-stick-ballarini-granitium#

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Patrycja
    17 stycznia 2015 at 08:55

    Danie wygląda bardzo ciekawie i na pewno sprawdzę czy tak samo smakuje:) Powinnam sobie poradzić z tym przepisem mimo moich niedociągnięć w kuchennym fachu.

  • Reply
    KLOPSIKI TIKKA MASALA
    26 lutego 2015 at 06:19

    […] Wam ostatnio na moim facebooku jaką fantastyczną książkę z kuchnią indyjską ostatnio […]

  • Reply
    नान - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR
    8 kwietnia 2015 at 06:42

    […] wiecie kuchnia indyjska dość często gości w moim domu i choć nie mam pieca tandoor, to chlebki naan goszczą u mnie […]

  • Reply
    Molee - INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM
    23 kwietnia 2015 at 21:46

    […] to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a […]

  • Reply
    PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE CURRY ( z kuskusem ) - kuchnia indyjska
    24 listopada 2015 at 23:59

    […] curry, kurkumy, cynamonu i innych, niesamowicie aromatycznych przypraw kusi na każdym […]

  • Skomentuj Patrycja Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress