#czywieszze – JAK WYCZYŚCIĆ PIEKARNIK

czywieszze

Czy wiesz, że ….

… że nawet najbardziej zabrudzony piekarnik uda się wyczyścić?

Jeśli jeden sposób nie pomoże, spróbujcie drugiego!

Nie ma się co zniechęcać!

Gwarantuję, że wreszcie uda się znaleźć idealny sposób, który pomoże Wam wyczyścić nawet najbardziej zabrudzony piekarnik!

Oto kilka sposobów!

______________________________________________________________________

Tylko niektóre piekarniki czyszczą się same.

Wciskamy przycisk z funkcją „piroliza”, urządzenie blokuje swoje drzwi, szybko nagrzewa się do temperatury 500 st. C i spala na popiół wszystkie znajdujące się w nim zanieczyszczenia.

My jedynie wymiatamy popiół i przecieramy ścianki.

Tak działają te najbardziej nowoczesne ( i najdroższe! ).

Normalne i starszej produkcji wymagają jednak pomocy z naszej strony.

Zobaczcie!

______________________________________________________________________

GAŁKI:

Najłatwiej wyczyścimy je starą szczoteczką do zębów maczaną w nierozcieńczonym płynie do naczyń. Gałek nie zdejmujemy.

______________________________________________________________________

DRZWICZKI:

Nie myjemy ich środkami czyszczącymi typu Cif, bo porysujemy szkło.

Szybę sypiemy sodą, przykrywamy mokrym ręcznikiem papierowym, usuwamy po chwili ręcznik i wycieramy wilgotną gąbką.

______________________________________________________________________

ZAWIASY:

Przecieramy je wilgotną szmatką.

Nie namaczamy – moczone mogą zacząć skrzypieć.

______________________________________________________________________

WENTYLATOR:

Raz w miesiącu przecieramy wodą z octem lub sodą (2 łyżki na litr).

Jeśli dotąd tego nie robiliśmy i jest na nim zapieczony brud, lepiej zastosować piankę do grilla.

______________________________________________________________________

ŚCIANKI I RUSZTY:

DELIKATNIE ZABRUDZONY:

Na początku traktujemy piekarnik delikatnie – wodą.

Ok.1 szkl wody wlewamy do naczynia żaroodpornego, stawiamy na dole, włączamy górną grzałkę tak na ok. 50 stopni i 30 min.

Para wodna zmiękczy brud, który potem bez problemu uda się usunąć zwykłym myciem gąbką i wodą z płynem do mycia naczyń.

BARDZO ZABRUDZONY:

SPOSÓB 1.

Nagrzewamy piekarnik do 65C, a następnie wyłączamy.

Na najwyższej półce stawiamy małą miseczkę z amoniakiem (jeśli mamy w proszku to wcześniej należy zrobić roztwór) a na najniższej garnek z wodą.

Zostawiamy na noc, a rano wyjmujemy wszystko i myjemy piekarnik roztworem amoniaku, wody i płynu do mycia naczyń.

Uważajcie przy piekarniku gazowym!!! gaz musi być na 100% odłączony.

SPOSÓB 2.

 Świeże przypalenia przecieramy wodą z octem i rozgrzewamy piekarnik do 160 st. C.

Gdy ostygnie przecieramy wilgotną szmatką.

SPOSÓB 3.

Robimy pastę z sody i letniej wody.

Ruszt szorujemy za pomocą ostrej gąbki , do ścianek używamy delikatniejszej.

Po 15 minutach dokładnie spłukujemy.

SPOSÓB 4.

Robimy pastę z 1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki octu 1/4 szklanki sody oczyszczonej i 1 łyżeczki płynu do naczyń.

Przygotowaną pastą smarujemy wnętrze piekarnika , zostawiamy na 20 minut , po tym czasie dokładnie spłukujemy i wycieramy do sucha.

______________________________________________________________________

Mam nadzieję, że któryś z tych sposobów skutecznie poradzi sobie z zabrudzeniami Waszych piekarników.

Jeśli nie-trzeba będzie sięgnąć po bardziej żrące, chemiczne środki.

Warto jednak zacząć od domowych sposobów!

Polecam!

______________________________________________________________________

Polecam również:

#czywieszze – JAK UPIEC IDEALNY BISZKOPT?

#czywieszze – JAK SZYBKO ZMIĘKCZYĆ MASŁO?

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress