CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE

kotlety ryzowe , kuchnia chinska , kuchnia tajska , chrupiaca tempura , kotlety wegetarianskie , co z ryzu , ostra na slodko , latwe przepisy , blog kulinarny (3)xx

Dziś mam dla Was kolejny przepis zainspirowany poniekąd kuchnią chińską i tajską.

Ostre ( baaa! bardzo ostre! ) smaki połączone z delikatną słodyczą, to coś za czym totalnie przepadam!

Kotleciki zrobiłam z ugotowanego al dente ryżu jaśminowego z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Dodatek słodko-ostrego sosu to taka kropka nad I, która sprawia, że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Danie idealne na szybki obiad, kolacje na ciepło, albo nawet wkładkę do bułki!

Polecam!

kotlety ryzowe , kuchnia chinska , kuchnia tajska , chrupiaca tempura , kotlety wegetarianskie , co z ryzu , ostra na slodko , latwe przepisy , blog kulinarny (3)xx

SKŁADNIKI:

* ryż jaśminowy – 150g

* maka pszenna – 3 łyżki

* czerwona papryka – 1 szt

* duże jajko – 1 szt

* woda – 125 ml

* sezam biały – 3 łyżki

* czosnek – 1 ząbek

* sól, pieprz, sos sojowy – do smaku

* dymka / szczypiorek – 1 pęczek

* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ryż gotujemy al dente, studzimy.

Mąkę przesiewamy do miski z solą i pieprzem, wbijamy jajko ,wlewamy połowę wody i dokładnie mieszamy.

Dodajemy łyzkę sosu sojowego i resztę wody.

Wsypujemy ryż, sezam, posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i szczypiorek – wszystko razem dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy niewielkie placuszki po ok. 3 minuty z każdej strony.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy gorace np. ze słodkim sosem chili.

Smacznego!

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress