BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU

Kolejny przepis kuchni chińskiej, która w ostatnim czasie chyba gości u mnie najczęściej.

Wszyscy z zazdrością patrzą, kiedy to w pracy na talerz wyciągam coraz to lepsze smakołyki.

Dania kuchni chińskiej i tajskiej przyrządza się niesamowicie szybko , najczęściej na woku, a składniki zwykle dostępne są w każdym sklepie.

Duża ilość przypraw sprawia, że dania są niezwykle aromatyczne.

Ja już mam kilka swoich ulubionych przepisów – mam nadzieję , że i u Was coraz częściej będzie gościć kuchnia chińska.

Dziś mam dla Was przepis na białą rybę ( u mnie dorsz ) po seczuańsku czyli z warzywami w pysznym sosie.

Danie niezwykle smaczne i warte wypróbowania!

Polecam!

ryba po seczuansku , kuchnia tajska , kuchnia chinska , chrupiaca ryba , panierka do ryby , ostra na slodko , latwe przepisy , blog kulinarny (2)xxx

SKŁADNIKI:

( dla 3 osób )

RYBA:

* filet z białej ryby ( dorsz ) – 350 g

* jajko – 1 szt

* mąka pszenna – 3 łyżki

* białe wino – 4 łyżki

* sos sojowy – 3 łyżki

SOS:

* czosnek – 1 ząbek

* cebula – 1 szt

* seler naciowy – 1 szt

*  świeża chili – 1 szt

* szczypiorek – 1 pęczek

* bulion warzywny – ok. 200 ml

* mąka kukurydziana – 1 łyżka

* cukier puder , pieprz seczuański , imbir , sól – do smaku

* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W misce roztrzepujemy jajko z mąką pszenną, winem i 1 łyżką sosu sojowego , dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, obtaczamy.

Smażymy partiami przez ok. 3-4 minuty w woku z rozgrzanym olejem, wyciągamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Zlewamy z woka pozostały olej pozostawiając trochę na spodzie, dodajemy posiekaną cebulę, seler naciowy, pokrojony w paseczki czosnek oraz chilli i smażymy cały czas mieszając przez ok. 3 minuty.

Zalewamy bulionem , dodajemy resztę sosu sojowego, pieprz seczuański i łyżeczkę cukru pudru.

Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody na gładką pastę, wlewamy do warzyw, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 minutę.

Delikatnie wrzucamy rybę i na wolnym ogniu podgrzewamy ok. 2 minuty.

Podajemy gorące posiekane świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Thot man pla - TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE
    16 kwietnia 2015 at 06:32

    […] Thot man pla to tajskie kotleciki rybne. […]

  • Reply
    WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ
    29 kwietnia 2015 at 20:41

    […] I kolejny kolejny kolejny przepis inspirowany kuchnią chińską. […]

  • Reply
    KURCZAK NA OSTRO W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE
    28 czerwca 2015 at 10:34

    […] Jeden z moich ulubionych sposób przyrządzenia kurczaka – inspirowany oczywiście kuchnią tajską. […]

  • Reply
    Yaki gyoza - SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI
    7 lipca 2015 at 09:40

    […] , że nawet Ci, którzy orientalnej kuchni nie znają, albo za orientalną kuchnią nie przepadają z przyjemnością sięgną po […]

  • Reply
    Agata
    7 lipca 2015 at 10:29

    Bardzo fajny przepis:) Powiedz mi czy używasz pieprzu syczuańskiego mielonego czy w całości. Na zdjęciu widać takie czarne granulki – czy to jest pieprz?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress