PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

pierogi ze szpinakiem ciasto na pierogi , pierogi wegetarianskie , latwe pierogi , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (1)xx

 

Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką szpinaku – zarówno w surowej wersji, jak i tego smażonego czy też w postaci farszów.

Krokiety ze szpinakiem … szpinak smażony z czosnkiem, kurczak ze szpinakiem … makaron ze szpinakiem czy też różnego rodzaju zapiekanki goszczą u mnie dość często.

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pierogi ze szpinakiem.

A raczej ze szpinakiem i fetą.

Połączenie tych smaków plus dodatek aromatycznego czosnku tworzy danie, które z wielkim apetytem będą zajadać zarówno dzieci jak i dorośli.

Polecam!

pierogi ze szpinakiem ciasto na pierogi , pierogi wegetarianskie , latwe pierogi , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (4)XX

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 2 szkl

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

* ciepła woda – ok. 0,5 szkl

FARSZ:

* szpinak ( mrożony ) – ok. 500 g

* duża cebula – 1 szt

* ser feta – ok. 200 g

* czosnek – 3-4 ząbki

* pieprz – do smaku

* oliwa z oliwek 

pierogi ze szpinakiem ciasto na pierogi , pierogi wegetarianskie , latwe pierogi , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (3)xx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

FARSZ:

Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy rozgnieciony czosnek i szpinak.

Na wolnym ogniu podgrzewamy do momentu odparowania wody, zdejmujemy z ognia.

Dodajemy posiekaną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem – mieszamy, studzimy.

CIASTO:

Z mąki, jajka, soli i wody zarabiamy gładkie, jednolite ciasto ( ilość wody i mąki regulujemy „pod siebie” ).

Rozwałkowujemy cieniutko i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.

Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy ( ja robię to widelcem , Wy śmiało możecie zrobić ozdobną falbankę ).

Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Odcedzamy i podsmażamy na masełku albo podajemy z wody!

Smacznego!

 pierogi ze szpinakiem ciasto na pierogi , pierogi wegetarianskie , latwe pierogi , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (2)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    ZIELONY KOKTAJL / Z JARMUŻU , SZPINAKU , JABŁEK I WODY KOKOSOWEJ
    2 kwietnia 2015 at 11:01

    […] dodatkiem jest tutaj szpinak ( w moim wypadku szpinak baby ;) ), soczyste jabłko , miód i orzeźwiająca woda […]

  • Reply
    LEŚNY MECH Z GALARETKĄ - NAJLEPSZY!
    3 kwietnia 2015 at 06:53

    […] z dodatkiem szpinaku, który jest absolutnie niewyczuwalny przełożone fantastyczną, puszystą […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress