CIASTO MALAKOFF BEZ PIECZENIA

 Malakoff to słynny austriacki deser, przygotowywany najczęściej w formie tortu.

Niemal każda wiedeńska cukiernia ( konditorei ) ma go w swojej ofercie.

A wariacji na jego temat jest mnóstwo!

Krem może być waniliowy, rumowy, bądź też migdałowy , a austriackie gospodynie używają do jego przyrządzenia bardzo mocnego ( bo 80%! )rumu Stroh.

Dziś mam dla Was swoją wersję Malakoff-torte.

Delikatne biszkopty przełożone waniliowym kremem i marmoladą truskawkową.

Kropka nad I w postaci ukochanych orzechów nerkowca i chrupiących migdałowych płatków dodaje im iście królewskiego charakteru.

Ciasto jest idealnym pomysłem na każdą rodzinną imprezę.

Świetnie sprawdzi się też jako smakołyk na komunijnym czy też weselnym stole!

Polecam!

malakoff , tort austriacki , ciasto z kremem budyniowym , krem budyniowy , ciasto budyniowe , ciasto bez pieczenia , budyniowe bez pieczenia , na biszkoptach , ostra na slodko (3)xxxx

SKŁADNIKI:

( tortownica 24 cm )

KREM :

* mąka ziemniaczana – 2 łyżki

* mąka pszenna – 3 łyżki

* masło – 200 g

* żółtko – 2 szt

* napój Alpro Soya bez cukru ( można zastąpić mlekiem np. 3,2% ) – 1,5 szkl

* śmietana kremówka 30% – 0,5 szkl

* cukier – 4 łyżki

* cukier wanilinowy – 1 op

* sok cytrynowy – 1 łyżka

* rum – 1 łyżka

DO NASĄCZENIA:

* rum – 50 ml

* woda – 100 ml

DODATKOWO:

* biszkopty podłużne – ok. 30 szt

* marmolada truskawkowa – 4 łyżki

* orzechy nerkowce + płatki migdałów

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MASA: 

1 szklankę napoju sojowego ( mleka ) zagotowujemy, a pozostały miksujemy ze śmietaną, żółtkami , cukrami i przesianymi mąkami.

Mieszankę wlewamy na gotującego się napoju ( mleka ) i na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania, odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucierany, stopniowo dodając łyżka po łyżce wystudzony budyń.

Na koniec wlewamy sok cytrynowy i rum – mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy biszkopty.

Skrapiamy je rumem wymieszanym z wodą.

„Szczeliny” wypełniamy kleksami z marmolady, przykrywamy połową masy.

Układamy drugą warstwę biszkoptów, skrapiamy rumem , szczeliny ponownie wypełniamy kleksami z marmolady, przykrywamy resztą kremu.

Całość obficie posypujemy podprażonymi i posiekanym orzechami i migdałami.

Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny!

Smacznego!

malakoff , tort austriacki , ciasto z kremem budyniowym , krem budyniowy , ciasto budyniowe , ciasto bez pieczenia , budyniowe bez pieczenia , na biszkoptach , ostra na slodko (1)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    LEŚNY MECH Z GALARETKĄ - NAJLEPSZY!
    3 kwietnia 2015 at 06:43

    […] mech to ciasto, o których chyba już każdy słyszał i które zrobiło furorę zarówno w sieci, jak i na […]

  • Reply
    Magda
    9 maja 2015 at 10:57

    Dziękuję za każdy przepis tu zamieszczony! Wszystkie są wyjątkowe i warte wypróbowania. Naprawdę potrafisz inspirować do tworzenia w kuchni pysznych potraw.
    Pozdrawiam,
    Magda

  • Reply
    SERNIK GOTOWANY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI - bez pieczenia!
    17 września 2015 at 16:07

    […] i kolejne fantastyczne ciasto bez pieczenia – tym razem będzie to sernik […]

  • Reply
    A’la Malakoff truskawkowy – paapilotkaa.pl
    12 lipca 2016 at 18:41

    […] austriackie ciasto Malakoff tylko, że w wersji bez pieczenia. Inspirację znalazłam na blogu Ostra-na-słodko i postanowiłam ją lekko zmodyfikować. Polecam wersję Sylwii Ładygi z ww. bloga a także […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress