______________________________________________________________________________________________________

Tym razem mój wybór padł na Restaurację Aubergine, znajdującą się przy ul.Floriańskiej 26 – czyli głównej ulicy przy krakowskim rynku.

10629566_1471588399765414_773018510429459884_n

______________________________________________________________________________________________________

22.02 wybrałam się tam z najfajniejszym facetem pod słońcem (  ;)  ).

Przedzierając się przez pełną turystów Floriańską udało nam się dotrzeć punktualnie na miejsce – stolik zarezerwowaliśmy na 13 – idealna pora na niedzielny obiad.

Już od drzwi powitała nad przemiła obsługa, a w głównej sali czekał przygotowany stolik.

pobrane

restauracja-aubergine-krakow-wnetrza-03

Przyznaję bez bicia, że mało co pamiętam z wnętrza sali, gdyż ciężko mi oderwać się ostatnio od Jego uśmiechu ;) …. dlatego dziś raczej zajmiemy się jedzeniem ;)

Pan Kelner już od początku przyprawił nas o burczenie w brzuchu ( tzn, może nie Pan, ale proponowane przez niego menu … i to z jaką pasją o nim opowiadał ).

Widać, że zna się doskonale na tym co jest w karcie i z przyjemnością pokierowaliśmy się Jego sugestiami, co do wyboru obiadu.

Całe menu dostępne macie tutaj: http://aubergine.pl/menu/

 IMG_6018

 

Warto spojrzeć , bo ceny jak na krakowski rynek absolutnie nie odpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują!

 

______________________________________________________________________________________________________

Zdecydowaliśmy się na :

PRZYSTAWKA:

JA : MELANZANE AL FORNO

P : PÂTÉ Z KURZYCH WĄTRÓBEK

DANIA GŁÓWNE :

JA : COQ AU VIN

P : PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI

DESERY:

JA : TARTA CYTRYNOWA

P : CRÈME BRÛLÉE

______________________________________________________________________________________________________

NASZA OFERTA :

pobrane

Obejmowała 3-daniową kolację  wraz z winem w cenie 109,99 zł

Tutaj dostępna:

http://www.groupon.pl/oferty/krakow/restauracja-aubergine/53315071

______________________________________________________________________________________________________

Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki!

MELANZANE AL FORNO czyli pieczony bakłażan z pomidorami i gorgonzolą, podawane z salsą orzechową

Delikatny w smaku, świetnie upieczony … z kremowym nadzieniem przełamanym chrupiącymi orzechami – PYCHA!

IMG_6029-001

PÂTÉ Z KURZYCH WĄTRÓBEK czyli pasztet podawany z konfiturą gruszkową i ciepłą bagietką.

Niesamowite połączenie fantastycznego pasztetu z jeszcze lepszą konfiturą gruszkową.

Całe kawałki gruszek , kremowy pasztet i chrupiąca ciepła bagietka to takie trio, które zasługuje na najwyższe pochwały!

IMG_6033

I P. właśnie to danie okrzyknął swoim numerem 1 i najbardziej Mu smakowało!

______________________________________________________________________________________________________

Po chwili dania główne.

Zapachy WOW!

COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką.

Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina.

Do tego całe grzyby, marchew, ćwiartki ziemniaków i świeża sałatka z pomidorkami koktajlowymi.

Przepyszne danie, z którym niestety, ale nie poradziłam sobie w całości, mimo, że smakowało – porcja dla głodnego ( duży plus! )

IMG_6040-001

IMG_6044

PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI podawany z salsą śmietanową z kolendrą

Bardzo delikatny w smaku, świeży, upieczony w całości pstrąg ( doskonale wybrany, bo z dużą ilością ” mięsa ” ), z pietruszką, czosnkiem …. do tego pieczone bataty ( P. stwierdził, że smakują jak frytki! ) – pycha!

 ” Ps. po zobaczeniu ich powiedział : ” wiesz czego nie lubię – duszonej marchewki! :D „

Salsa śmietanowa z kolendrą niestety nam nie smakowała, ale ogólnie całe danie bardzo smaczne!

 IMG_6043

 

______________________________________________________________________________________________________

Z pełnymi brzuchami ( tzn. mój był już pełny :D ) wyczekiwaliśmy deseru.

Wiecie, że to ten punkt całego obiadu, na który zawsze czekam z największym utęsknieniem :D

TARTA CYTRYNOWA Z SOSEM MANGO – ajjj!

Fantastyczne kruche ciasto, pokryte cytrynowym kremem i kruchą bezą, której słodycz fantastycznie komponowała się z kwaśnym smakiem cytryn.

Do tego sos z mango – niebo w gębie!

Choć może wolałabym, żeby ten sos jakiś na ciepło był ( wiem , wiem , moje zachcianki :D ).

IMG_6053

CRÈME BRÛLÉE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I CHILI

Dane mi było spróbować tylko łyżeczkę , ale już ta łyżeczka zachwyciła moje kubki smakowe!

P. również oblizywał się ze smakiem!

Delikatny, słodki krem, którego przełamywała nutka chili ( P. w pewnym momencie wyraźnie poczuł tę ” nutkę” trafiając na większy kawałek chili!

Wielkie brawa za ten deser!

IMG_6056

______________________________________________________________________________________________________

PODSUMOWOWUJĄC :

Bez ściemy!

Jesteśmy bardzo zadowoleni!

Wychwalałam w poprzedniej edycji Restaurację Vidok i tutaj wychwalać również będę!

 WIELKIE , ALE TO WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PRZEMIŁEJ OBSŁUGI – dzięki takim osobom Restauracja jest miejscem , do którego wraca się z ogromną przyjemnością!

WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA WSPANIAŁEGO SZEFA KUCHNI – gratuluję talentu!

WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA GROUPON , za kolejną możliwość wzięcia udziału w tej wspaniałej akcji , jaką jest TYDZIEŃ RESTAURACJI!

 

Was serdecznie zapraszam zarówno do Restauracji AUbergine, jak i do wzięcia udziału w akcji !!!

WARTO!

.