SZARLOTKA Z KARMELEM

 I kolejna pyszna szarlotka gotowa!

Tym razem wersja na niesamowicie delikatnym, kruchym cieście … z soczystymi jabłkami oblanymi karmelem.

Przypomina znane i lubiane szarlotki rustykalne.

Robi się ją niezwykle szybko i tam samo szybko znika.

Idealna do popołudniowej kawki.

Spróbujcie!

szzarlotka karmelotka , rustykalna szarlotka , szarlotka na kruchym ciescie ,  karmelizowanymi jablkami , jablka z karmelu , najlepsza szarlotka , pyszna szalotka , ostra na slodko x

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 180 g

* sól – 0,5 łyżeczki

* cukier puder – 40 g

* zimne masło – 120 g

* zimna woda – ok. 5 łyżek

NADZIENIE:

* soczyste jabłka – 1 kg

* sok z cytryny – 2 łyżki

* cukier wanilinowy – 1 łyżka

* cukier brązowy – 80 g

* masło – 65 g

szarlotka karmelotka , rustykalna szarlotka , szarlotka na kruchym ciescie ,  karmelizowanymi jablkami , jablka z karmelu , najlepsza szarlotka , pyszna szalotka , ostra na slodko 9x

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło, wyrabiamy sypkie okruchy.

Stopniowo dodajemy zimną wodę i wyrabiamy – ciasto ma być zwarte i plastyczne.

Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

NADZIENIE:

Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem cytrynowym i cukrem wanilinowym.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy brązowy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu , do uzyskania maślanego karmelu.

Wsypujemy pokrojone jabłka i podgrzewamy ok. 3 minuty dokładnie obtaczając owoce.

CAŁOŚĆ:

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 30 cm placek, przekładamy na blachę wyłożoną papierem.

Na środku układamy nadzienie, zaginamy krawędź ciasta wokół jabłek do wewnątrz i lekko ściskamy.

Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 40 minut, zostawiamy do ostudzenia.

Całość posypujemy cukrem pudrem.

Obłędnie smakuje np. z waniliowym lodami!

szarlotka karmelotka , rustykalna szarlotka , szarlotka na kruchym ciescie ,  karmelizowanymi jablkami , jablka z karmelu , najlepsza szarlotka , pyszna szalotka , ostra na slodko 8x

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Dori
    27 lutego 2015 at 10:14

    A jak zrobiona taka fajna forma (zakladki)?? Na jaka blachę??

    • Reply
      Ostra na Słodko
      27 lutego 2015 at 10:23

      Pisze w przepisie , że rozwałkowujemy na 30 cm :)
      A zakładki same powstają jak zamykamy ciasto :)

  • Reply
    Lola
    3 kwietnia 2015 at 17:48

    Z czym jeszcze możemy podać tą szarlotkę? ;)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      3 kwietnia 2015 at 18:50

      Tak jak napisałam powyżej – najlepszym dodatkiem będą tutaj klasyczne waniliowe lody albo bita śmietana.

      Szarlotka jest słodka , dzięki karmelowi i nie ma co kombinować , bo straci cały swój „urok” ;)

  • Reply
    SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KREMEM JABŁKOWO-BUDYNIOWYM
    25 września 2015 at 08:22

    […] No i dziś mam dla Was przepis na taką pyyyszną szarlotkę. […]

  • Skomentuj Dori Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress