______________________________________________________________________________________________________

 

Tym razem mój wybór padł na Restaurację Cosa Nostra znajdującą się przy ul.Dajwór 25 na krakowskim kazimierzu ( których kocham kocham kocham! )

Dodam, że Cosa Nostrę odwiedziłam już po raz drugi w ramach współpracy z Groupon , a ostatnim razem było tak: http://ostra-na-slodko.pl/2014/02/18/cosa-nostra-pyszne-jedzonko-i-tydzien-restauracji/

COSA 

28.02 wybrałam się tam z najważniejszą kobietą mojego życia – czyli moją mamą!

Mama po ostatnim „obżarstwie” ( pamiętacie jak byłyśmy w C.K. Browar?
http://ostra-na-slodko.pl/2014/08/18/krem-grzybowy-cielecina-zurawina-czyli-tydzien-restauracji-z-groupon-w-c-k-browar-krakow/ ) troszkę się sprzeciwiała, ale w końcu postawiłam na swoim.

Zarezerwowałam stolik na 17 i punktualnie zjawiłyśmy się na miejscu.

Ga-472x893

Już od drzwi powitała nad przemiła obsługa!!! ( tak, po raz kolejny jestem zachwycona obsługą w tym miejscu! :)))) ) i popędziłyśmy na dolną salę do stolika :)

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-02-18 205216

 

Zasiadłyśmy w dużych , mięciutkich sofach z jasnej skóry , a w głośnikach leciała delikatna , włoska muzyka …

Już wcześniej zdecydowałyśmy się co tym razem będziemy zajadać, więc wybór poszedł nam sprawnie i szybko!

Całe menu znajduje się tutaj : http://cosanostra.krakow.pl/pl/menu – ceny absolutnie nie odstraszają , wręcz przeciwnie , są typowe dla włoskich restauracji.

Warto spojrzeć!

 

______________________________________________________________________________________________________

Zdecydowaliśmy się na :

PRZYSTAWKA:

JA : rozgrzewający krem z soczewicy,

MAMA: crostini misti chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą

DANIA GŁÓWNE :

JA : pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym.

MAMA : dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane z sosem kaparowym

DESERY:

JA : panna cotta waniliowo-cynamonowa,

MAMA : gruszka marynowana w czerwonym winie podana z sosem karmelowym i lodami waniliowym

 

______________________________________________________________________________________________________

NASZA OFERTA :

pobrane

Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem i świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy w cenie 79 zł zamiast 140 zł

Tutaj dostępna:

http://www.groupon.pl/oferty/krakow/cosa-nostra-2-5/55391994

Także jedno wielkie WOW!!!!

 

______________________________________________________________________________________________________

 

Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół świeżutki!!! sok z pomarańczy a zaraz po nim nasze przystawki!

IMG_6060

Rozgrzewający krem z soczewicy

Jestem ogromną fanką soczewicy, więc już po 1 kęsie rozpłynęłam się z zachwytu!

Niesamowicie gorący, kremowy, delikatny, a zarazem wyrazisty w smaku …

Niezwykle sycący i bardzo aromatyczny!

IMG_6082

 Crostini misti – chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą

Chrupiące grzanki z tostowego pieczywa podane świeżymi pomidorkami i roladkami z szynką parmeńską i rukolą.

Wszystko dopełniał krem balsamiczny, który ja baaardzo lubię!

Danie bardzo smaczne, choć przyznam się bez bicia, że zdecydowanie wolałam tę wersję, która była poprzednim razem – czyli na bułkach <mniam>

IMG_6073

______________________________________________________________________________________________________

Następnie dania główne …. które najpierw zachwyciły nasze oczy … potem nosy … a potem podniebienia!

Pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym.

Z ogromną przyjemnością zjadłabym dokładkę! :D

Fantastyczne grzybowe risotto ( które już na dniach będę robić w domu! :D ) , niezwykle aromatyczne, z wyrazistymi kawałkami grzybów … niezwykle kremowe i delikatne.

Do tego pieczona pierś z kurczaka – delikatna , absolutnie nie przesuszona i carpaccio z buraka, które dopełniało całość i sprawiało, że danie zasługuje na najwyższą ocenę!

 IMG_6120

Dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane z sosem kaparowym

Mama zachwyciła się nim od 1 kęsa!

Już na początku stwierdziła , że nigdy nie jadła tak fantastycznie przyrządzonego dorsza.

Soczysty … delikatny … podany z obłędnym kremowym puree z chrzanową nutką oraz spaghetti marchewkowym.

Całość dopełniał sos kaparowy, który również sprawiał , ze jest to danie na 5 z plusem!

 IMG_6105

______________________________________________________________________________________________________

Panna cotta waniliowo-cynamonowa

No i tu mnie macie!

Jak wiecie desery to mój konik … można mnie nimi skutecznie przekupić , więc i panna cotta zachwyciła mnie totalnie!!!

Szkoda , że nie była ze 2 … albo ze 3 razy większa! :D

Delikatna cynamonowa nutka nadawala niezwykły aromat – ajjj! :D

 IMG_6161

Gruszka marynowana w czerwonym winie podana z sosem karmelowym i lodami waniliowym

Ten deser zachwycił natomiast mamę ( mi smakowała bardziej panna cotta ) .

Delikatna gruszka ugotowana w czerwonym winie i obłędnie waniliowe lody i słodki sos tworzyły takie trio,od którego ciężko jej się było oderwać!

IMG_6150 

_____________________________________________________________________________________________________

PODSUMOWOWUJĄC :

Bez ściemy!

Jesteśmy bardzo zadowolone!

Absolutnie nie żałuję , że ponownie do degustacji wybrałam Cosa Nostrę!

Wręcz przeciwnie – jest to miejsce, do którego będą wracać z ogromną przyjemnością!

Wychwalałam ostatnio Restaurację Aubergine, w której byłam z P. i tutaj wychwalać również będę!

 WIELKIE , ALE TO WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PRZEMIŁEJ OBSŁUGI – dzięki takim osobom Restauracja jest miejscem , do którego wraca się z ogromną przyjemnością!

WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA WSPANIAŁEGO SZEFA KUCHNI – gratuluję talentu!

WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA GROUPON , za kolejną możliwość wzięcia udziału w tej wspaniałej akcji , jaką jest TYDZIEŃ RESTAURACJI!

 

Was serdecznie zapraszam zarówno do Restauracji Cosa Nostra, jak i do wzięcia udziału w akcji !!!

WARTO!

.