BABKA PARZONA WANILIOWA

Dziś mam dla Was przepis na babkę.

Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne.

Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa się w ustach … a aromat unosi się w całym domu!

Oblana lukrem albo obsypana tylko cukrem pudrem tworzy fantastyczny smakołyk do popołudniowej kawy!

Polecam!

A jeśli chcecie ode mnie spróbować inny smak babek to zapraszam!

Mam Babkę Czekoladową z kremem waniliowym …

Babkę kokosową z makiem

Karmelową z czekoladą i orzechami ….

I Kokosową z musem truskawkowym

babka ucierana , babka majonezowa , babka na oleju , babka swiateczna , tanie ciasta , latwe ciasta , ostra na slodko xxxxxxxx

 

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – ok. 1,5 szkl

* mąka ziemniaczana – 4 łyżki

* duże jajko – 3 szt

* cukier – 0,5 szkl

* margaryna – 125 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* cukier wanilinowy – 1 op

* laska wanilii – 1 szt

* cukier puder – 5 łyżek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę ziemniaczaną przesiewamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.

Margarynę roztapiamy.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.

Nie przerywając ubijania wlewamy po 1 żółtku , a następnie łyżka po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem.

Delikatnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksujemy.

Dodajemy cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii.

Masę wlewamy do formy na babkę (22 cm ) wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą.

Masa powinna sięgać do połowy formy , gdyż znacznie rośnie.

Wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 25minut , a następnie obniżamy temperaturę do 150C i pieczemy jeszcze ok. 20 minut na złoto.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i studzimy babkę ok. 15 minut.

Wyciągamy babkę, oblewamy lukrem i obsypujemy cukrem pudrem.

Zajadamy!

Smacznego!

babka ucierana , babka majonezowa , babka na oleju , babka swiateczna , tanie ciasta , latwe ciasta , ostra na slodko 4xxx

Pozostałe babki!

Zapraszam!

babka na oleju , babka ucierana  , mus truskawkowy , ciasto truskawkowe , ciasto z musem , ostra na slodko xxxx  babka karmelowa , babka toffi , ciasto karmelowe , krowka , piernik , ciasto czekoladowe , latwe ciasto , tanie ciasto , ostra na slodko 4xxx

  babka czekoladowa , babka kakaowa , ciasto czekoladowe , krem waniliowy , krem z migdalami , babka z kremem , swiateczne przepisy , kasia margaryna , ostra na slodko 3xxxxxxx  babka bialkowa , babka kokoswa . babka makowa , ciasto kokosowe , makowiec , ciasto latwe , ciasto tanie , latwe i szybkie , ostra na slodko xxxxxxxxx

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Małgorzata Noremberg
    14 marca 2015 at 12:56

    Super babeczka!!! Jakiej wielkości foremka do tej babeczki potrzebna?

  • Reply
    moniQue la petite
    14 kwietnia 2017 at 15:31

    Czy konieczna jest maka ziemniaczana ?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress