ROLADA SZPINAKOWA Z SERKIEM

Jak wiecie w ostatnim czasie zaczęłam jeść zdecydowanie więcej zdrowych warzyw i urozmaicać swoją dietę nie tylko o ukochane słodkości ;)

Szpinak , jarmuż , sałata , brukselka i inne zielone warzywa zdecydowanie zawładnęły moją kuchnią.

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną roladę ze szpinaku z kremowym , białym serkiem.

Jest to danie nie tylko łatwe i szybkie do zrobienia , ale i lekkie i dietetyczne.

Taka rolada jest świetnym pomysłem dla tych, których liczą kalorie i są na diecie odchudzającej.

Świetnym dodatkiem do środka może być jeszcze wędzony łosoś – rolada szpinakowa zyska wtedy iście królewski charakter.

Koniecznie wypróbujcie!

Polecam!

rolada szpinakowa , rolada szpinakowa z serkiem , rolada z serkiem , szpinak , co ze szpinaku , ostra na slodko , blog kulinarny , fit przepisy (2)xxx

SKŁADNIKI:

* szpinak mrożony, rozdrobniony – 450 g

* czosnek – 3 ząbki

* masło – 1 łyżeczka

* mąka pszenna – 1 łyżka

* jajko – 4 szt

* sól, pieprz , gałka muszkatołowa – do smaku

* serek biały, kremowy – ok. 250 g

* chrzan – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku roztapiamy masło, dodajemy rozmrożony, rozdrobniony szpinak i posiekany czosnek – przesmażamy.

Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy.

Wlewamy roztrzepane żółtka i przesianą mąkę , mieszamy, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka.

Całość wylewamy na blachę ( 30×20 ) wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 20 minut / 170C, a następnie szybko wyciągamy na zwilżoną lnianą ściereczkę, ściągamy papier i zwijamy w roladę – odstawiamy do wystudzenia.

Serek biały mieszamy z chrzanem , doprawiamy do smaku, a następnie smarujemy wystudzoną, rozwiniętą roladę.

Ponownie , ciasno zwijamy , owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress