DROŻDŻOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ

drozdzowe rogaliki , rogaliki z czekolada , rogale z kakaem , pyszne rogaliki , ciasto na rogale , ostra na slodko , pyszne ciastka , ciasto drozdzowe xxxx

Drożdżowe rogaliki to taki przysmak, który zapewne niejednemu z nas kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami u babci …. itd.

Ileż to razy zdarzyło mi się , że takie gorace wyjadałam prosto z piekarnika … i ileż to razy poparzyłam nimi podniebienie!

Ale to absolutnie nie zniecheciło mnie do zjadania goracego ciasta drożdżowego – wręcz przeciwnie : sami dobrze wiecie , że takie smakuje najlepiej!

Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z czekoladą.

Idealne na słodką przekąskę przed tv … do pracy … albo do szkoły.

Łatwe do zrobienia … szybkie do zjedzenia … miekkie … puszyste … i delikatne – IDEALNE!

Polecam!

drozdzowe rogaliki , rogaliki z czekolada , rogale z kakaem , pyszne rogaliki , ciasto na rogale , ostra na slodko , pyszne ciastka , ciasto drozdzowe xxxx

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 500 g

* mleko – 0,5 szkl

* jajko – 3 szt

* świeże drożdże – 25 g

* masło – 100 g

* cukier – 4 łyżki

DODATKOWO :

* czekolada

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej.

Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru.

Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo łączymy ze stopionym masłem.

Dodajemy przesianą mąkę, resztę mleka i drożdżowy zaczyn.

Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste, odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte jeszcze chwilkę wyrabiamy, rozwalkowujemy i kroimy na kwadraty.

Na każdy nakładamy porcję czekolady, formujemy rogaliki i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy na złoty kolor w 180C.

Posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego!

 drozdzowe rogaliki , rogaliki z czekolada , rogale z kakaem , pyszne rogaliki , ciasto na rogale , ostra na slodko , pyszne ciastka , ciasto drozdzowe (2)xx

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Ewelina
    6 października 2015 at 18:04

    Zrobiłam, niestety nie wiem co poszło nie tak, ciasto pochłonęło prawie drugie tyle mąki a po upieczeniu czuć zdecydowanie drożdze, wyszły mi kruche. Aczkolwiek zjadłam większość sama, bardzo dobre, prawdziwe rogale. A co najważniejsze zaspokoiły zapotrzebowanie na vitamine b :)

    • Reply
      madlene
      21 maja 2016 at 19:24

      25 gram drożdży to ilość potrzebna na tyle mąki, na pewno nie 250g

  • Reply
    kwasia
    30 września 2016 at 19:04

    Wyszły idealne i przepyszne, mięciutkie, puszyste i bardzo łatwe do zrobienia

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress