POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE BALSAMICO Z KASZĄ PĘCZAK

Kiedyś pokazywałam Wam mój sposób na fantastyczne polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym, a dziś mam dla Was kolejną ich wersję.

Tym razem przedstawiam Wam przepyszne polędwiczki w sosie balsamicznym.

Niesamowicie aromatyczne, soczyste … o intensywnym smaku i zapachu.

Dodatek suszonych pomidorów, miodu i octu balsamicznego sprawia, że od talerza ciężko się oderwać!

Podane z moją ulubioną kaszą pęczak są fantastycznym pomysłem na przyjęcie czy też rodzinny obiad.

Ps. kaszę pęczak możemy zastąpić swoimi ulubionymi dodatkami – ryżem , pieczonym ziemniakami czy też kremowym puree.

Spróbujcie!

CIEKAWOSTKA!

 Polędwiczka są jednym z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu.

Jest to część tylnej półtuszy wieprzowej – długo i stosunkowo wąski mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, przylegający częściowo do biodrówki, a w tylnej części do schabu. 

poledwiczki w sosie , mieso w sosie , najlepsze poledwiczki wieprzowe , sos do miesa , ocet balsamiczny , sos musztardowy , ostra na slodko , mieso z kasza , pyszny peczak (3)x

SKŁADNIKI:

(dla 2 osób)

* duża polędwiczka wieprzowa – 1 szt

* duża cebula – 1 szt

* czosnek – 3 ząbki

* bulion warzywny – ok. 150 ml

* ocet balsamiczny – 3 łyżki

* miód – 1 czubata łyżka

* mąka – 1 łyżka

* suszone pomidory – ok. 5 szt

* sól, pieprz

* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczone polędwiczki kroimy w plastry, delikatnie rozpłaszczamy dłonią, solimy.

Na rozgrzanej patelni z olejem przesmażamy cebulkę, po chwili dodajemy czosnek, a następnie wkładamy mięso.

Smażymy z dwóch stron do lekkiego zrumienienia, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika.

Na opróżnioną patelnię wlewamy bulion i ocet balsamiczny, dokładnie mieszamy, dodajemy miód i posiekane suszone pomidory.

Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami wody i wlewamy do sosu.

Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje, następnie zalewamy mięso w piekarniku i pieczemy do miękkości ok. 30 minut.

Smacznego!

poledwiczki w sosie , mieso w sosie , najlepsze poledwiczki wieprzowe , sos do miesa , ocet balsamiczny , sos musztardowy , ostra na slodko , mieso z kasza , pyszny peczak (1)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    angelika
    24 kwietnia 2016 at 19:37

    Pozazdrościlam ci tego pysznego sosu i wlasnie moj kurczak siedzi w piekarniku ?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress