KOKTAJL JOGURTOWY Z MARAKUJĄ, GRUSZKĄ I MANGOSTANEM – EGZOTYCZNY!

A dziś dziś zamiast słodkości mam dla Was przepyszny koktajl z egzotycznych owoców!

Taki poświąteczny detox!

Orzeźwiający, lekko kwaskowy (w przeciwieństwie do pokazanego ostatnio koktajlu z jarmużu ).

Marakuja i mangostan w połączeniu z gruszką i bardzo zimnym naturalnym jogurtem tworzą fantastyczny koktajl, który jest idealnym pomysłem na poświąteczny detox … drugie śniadaniealbo na letnie upały, które miejmy nadzieję niedługo nadejdą!

CIEKAWOSTKA!

Marakuja jest bogata w składniki odżywcze m.in. w witaminy A, C, K oraz wapń, fosfor i żelazo.

Z miąższu przygotowywane są także przetwory, lody, soki, dżemy i koktajle oraz nadzienie do mięs.

Mangostan to „magiczny owoc bogów” pochodzenia azjatyckiego, którego główne składniki znajdujące to ksantony, polifenole, katechiny, polisacharydy, sole mineralne: potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz witaminy B1, B2, B6 i C, około 16% to cukry (głównie fruktoza i glukoza).

Zawiera nie tylko wiele witamin, ale też sole mineralnych oraz błonnik, a także bardzo ważny składnik czyli kwas elagowy, który jest jedną z najsilniejszych substancji o działaniu antynowotworowym, bowiem chroni przed uszkodzeniem nasz materiał genetyczny.

 Z owoców mangostanu produkuje się m.in wina i nalewki.

 koktajl owocowy , koktajl z jogurtu , granadilla, mangosteen , mangostan , kumkwaty , ostra na slodko , zupowar russel hobbs (2)xx

SKŁADNIKI:

( 1 porcja )

* jogurt naturalny – 150 ml

* mała gruszka – 1 szt

* marakuja – 1 szt

* mangostan – 1 szt

* miód – 2 łyżki

* sok z limonki – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 

Do Zupowaru Soup&Blend ( albo blendera ) wrzucamy pokrojoną gruszkę, marakuję i mangostan.

Zalewamy zimnym jogurtem naturalnym, słodzimy i dodajemy odrobinę soku z limonki.

Wszystko razem dokładnie miksujemy.

Podajemy mocno schłodzone!

Pycha!

koktajl owocowy , koktajl z jogurtu , granadilla, mangosteen , mangostan , kumkwaty , ostra na slodko , zupowar russell hobbs (4)xx

W przyrządzeniu tego koktajlu owocowego  pomógł mi Zupowar Soup&Blend marki Russell Hobbs, o którym tutaj pisałam.

images

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    CIASTO CZEKOLADOWE a’la MURZYNEK Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMIOstra na Słodko - blog kulinarny
    16 maja 2015 at 08:13

    […] z nich koktajle, musy, ciasta i […]

  • Reply
    KOKTAJL MULTIWITAMINOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM I MIĘTĄ
    7 czerwca 2015 at 06:04

    […] Dziś mam dla Was kolejny przepyszny koktajl! […]

  • Reply
    TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM NA OSTRO I MANGO
    4 września 2015 at 20:41

    […] Mango to jeden z najrzadziej jedzonych przeze mnie owoców – a szkoda, bo jak zapewne wiecie smakuje rewelacyjnie – zwłaszcza wtedy kiedy jest dojrzałe i mega soczyste! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress