CYTRUSKI – KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE

Za oknem zamiast fantastycznej wiosny mamy pomieszanie jesieni z zimą!

Nie lubię tego i z utęsknieniem czekam na prawdziwą wiosnę, bo ja jak tylko widzę tą zieleniącą się trawę i promienie słońca, to odrazu budzę się do życia!

By „magicznymi” sposobami przyciągnąć nam to słoneczko coraz bliżej mam dla Was prawdziwe wiosenne ciasteczka!

Niesamowicie kruche , delikatne , o orzeźwiającym cytrynowym posmaku!

Idealne na przekąskę w szkole, pracy czy też do podjadania przed tv z kubkiem ulubionego kakao.

Spróbujcie!

ciastka sloneczka , ciasteczka cytrynowe , kruche , latwe, szybkie ciastka , pyszne, ostra na slodko , blog kulinarny , przepisy na ciastka (2)xx

SKŁADNIKI:

( ok. 25-30 sztuk)

CIASTO:

* mąka pszenna – 300 g

* masło – 200 g

* cukier puder – 8 łyżek

* żółtko – 2 szt

* śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka

* skórka cytrynowa – 1 czubata łyżka

* sok cytrynowy – 1 łyżeczka

LUKIER :

* cukier puder – 4 łyżki

* sok cytrynowy – ok. 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, żółtkami, cukrem pudrem i śmietaną.

Dodajemy sok oraz skórkę cytrynową.

Wyrobione ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ozdobne słoneczka ( ja użyłam do tego foremek na tartaletki ).

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok.12-15 minut.

LUKIER:

Cukier puder zalewamy odrobiną! wrzątku, dodajemy sok cytrynowy i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem i odrobiną cytrynki.

Pycha!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    9 kwietnia 2015 at 12:09

    Genialny pomysł, akurat mam kilka cytryn do szybkiego wykorzystania :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress