MUFFINY Z KAKI I PALONYM MASŁEM + jaki wpływ ma sharon/persymona na komórki rakowe?

Kaki , inaczej persymona (  niektórzy jeszcze nazywają go Sharona , Hurma czy też Hebanowiec ) to owoc pochodzący z Chin, który w Polsce jest ciągle jeszcze mało popularny.

A szkoda, bo nie tylko obłędnie smakuje , ale i ma wiele właściwości zdrowotnych.

CIEKAWOSTKA!

Botaniczna nazwa kaki, Diospyros, w języku greckim oznacza „pokarm bogów.

Uprawia się m.in. w Chinach, Japonii, na wyspie Jawa w Indonezji, na południu Europy oraz w słonecznych stanach USA.

Jest doskonałym źródłem witaminy A , C , wapniai błonnika.

Oprócz tego zawiera rozmaite związki fotochemiczne wykazujące działanie przeciwutleniające – należą do nich m.in. proantocyjanidyna, epikatechina oraz kwasy – galusowy i p-kumarynowy.

Kwas galusowy nie tylko chroni przed rakiem, ale też działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, reguluje poziom cholesterolu we krwi i ochrania wątrobę przed przetłuszczeniem.

Liście persymony stosowane są w chińskiej medycynie do leczenia rozmaitych schorzeń: gorące okłady przykłada się w miejsce ukąszenia przez węże i na podrażnioną skórę, napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów.

Badania wskazują, że wyciąg z persymony może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywoływać ich apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórkową).

Zaobserwowano znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych u osób, których dieta została wzbogacona o persymonę w porównaniu z tymi, które nie spożywały owocu kaki.

Świetnie smakuje , jest niezwykle soczysta … i doskonale nadaje się do wypieków i deserów!

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne muffinki właśnie z owocami kaki.

Dodatek palonego masła to taka kropka nad I , która sprawia , że na jednej z całą pewnością nie skończymy ;)

Polecam!

muffinki kaki , persymona , muffinki z kruszonka , latwe muffinki , cupcakes , pyszny muffiny , ostra na slodko , owoc persymony , blog kulinarny latwe przepisy 2xx

SKŁADNIKI:

( 6 szt )

MUFFINY:

* mąka pszenna – 100 g

* proszek do pieczenia – łyżeczka

* masło – 40 g

* duży owoc kaki – 1 szt

* cukier – 40 g

* brązowy cukier – 20 g

* małe jajko – 1 szt

KRUSZONKA:

* cukier – 40 g

* mąka – 1 czubata łyżka

* zimne masło – 1 płaska łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUSZONKA:

Mąkę mieszamy z masłem i cukrem , zagniatamy , chłodzimy w lodówce.

MUFFINKI:

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Masło roztapiamy , rumienimy na złoto , studzimy.

Owoce kaki kroimy w kosteczkę , dodajemy brązowy i biały cukier , jajko oraz przestudzone masło.

Wlewamy do mąki, dobrze mieszamy i nakładamy do foremek na muffinki ( ja używam silikonowych ).

Posypujemy startą kruszonką.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 18-25 minut.

Studzimy na kratce!

Smacznego!

muffinki kaki , persymona , muffinki z kruszonka , latwe muffinki , cupcakes , pyszny muffiny , ostra na slodko , owoc persymony , blog kulinarny latwe przepisy 4xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress