Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM ( z ryżem )

Dziś kolejny przepis inspirowany kuchnią indyjską.

Niesamowicie smaczny … niesamowicie aromatyczny … bardzo sycący i łatwy w przygotowaniu.

Molee to typowa potrawa Karnataki, stanu położonego między Goa a Keralą.

Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy.

Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz.

Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne danie, które jest idealnym pomysłem na obiad.

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* filet z dorsza – 250 g

* cebula – 1 szt

* czosnek – 2 ząbki

* świeża chili – 1 szt

* mąka pszenna – 1 płaska łyżka

* imbir, kolendra, sól – 1 szczypta

* kurkuma, curry, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka

* mleczko kokosowe – 180 ml

* sok z cytryny – 1 łyżka

DODATKOWO:

* olej do smażenia

* ryż

* szczypiorek

molee , curry rybne , curry indyjskie, kuchnia indyjska , ostra na slodko , india recipe , ryba dorsz ,dorsz przepisy , curry z ryzem xxx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.

Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry, kurkumę , curry i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat.

Mleko kokosowe mieszamy z sokiem z cytryny, mąką i szczyptą soli, a następnie wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje.

Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok.20 minut.

Nie mieszamy zbyt często, by nie rozkruszyć ryby.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!


Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    BARWENA W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM Z POMIDORAMI
    17 lipca 2015 at 11:02

    […] inspirowany kuchnią indyjską i podpatrzony w jednej z książek tejże […]

  • Reply
    BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy
    21 sierpnia 2015 at 07:57

    […] wiecie kuchnię hinduską bardzo lubię i gości u mnie ona bardzo […]

  • Reply
    PILAW Z GROSZKIEM I MARCHEWKĄ - lekki, dietetyczny obiad - BE FIT!
    17 listopada 2015 at 08:06

    […] podawać go solo, lub też z ulubioną rybą czy też […]

  • Reply
    BACALAO AL AJO ARRIERO - dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska
    22 listopada 2015 at 21:42

    […] danie z dorsza z dużą ilością czosnku ( a wiecie, że ja lubię czosnek :D ) i […]

  • Reply
    MARMITAKO - Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami
    6 maja 2016 at 11:22

    […] bo Marmitako to tradycyjna potrawa morska, choć oczywiście można ją znaleźć również i na […]

  • Reply
    D
    6 czerwca 2016 at 13:10

    Świetny pomysł na pyszny obiad.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress