MINI PAVLOVA Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I SOLONYM SOSEM KARMELOWYM

Carte D’Or to marka , której do tej pory nigdy nie umiałam poprawnie napisać, a zarazem marka, na której myśl od razu cieknie mi ślinka, a przed oczami pokazują się obłędne góry lodowe!

I nie nie nie – nie chodzi mi o takie góry lodowe jak w Titanicu, ale o niesamowicie kremowe, delikatne i pięknie wyglądające lody ( no i już się robię głodna! :D )

Carte d’Or w języku francuskim oznacza „Złotą kartę” ( no wiecie, taką którą zapewne będę miała w portfelu, gdy okradnę kilka banków , sprzedam nerkę i wygram, w totolotka! ).

images

Usiądźcie sobie wygodnie w fotelu …  do łapki weźcie ulubione lody … a ja opowiem Wam trochę o marce.

– W maju 1977r. firma Unilever przejęła Motta France – włoską spółkę będącą we Francji na 3 miejscu pod względem produkcji lodów.

– W 1978r. pod marką Carte d’Or pojawiła się gama pierwszych  5 smaków lodów familijnych w 2-litrowych pojemnikach, a w 1979 r. Carte d’Or osiągnął pierwsze sukcesy ze sprzedażą 728,000 litrów, co stanowiło ponad 5% całkowitej sprzedaży lodów  Unilever.

– W 1987r. Carte d’Or posiadał już gamę 25 oryginalnych smaków dostępnych w opakowaniach 2-litrowych i 22 smaków w pojemnikach 1-litrowych.

– W 1995r. marka pojawiła się w Europie Środkowej i Wschodniej i natychmiast stała się punktem odniesienia dla jakości i smaku lodów familijnych.

– W 2001r. premierę miała linia lodów deserowych–  warianty z sosami, dodatkami i polewami.

– W 2004r. Carte d’Or zrobił kolejny krok w kierunku bardziej wyrafinowanego smaku i jakości poprzez dobór składników z krajów słynących z ich produkcji.

I tak, wanilia używana do produkcji lodów Carte d’Or pochodzi z upraw z Madagaskaru, kakao – z Ekwadoru, kawa – z Kolumbii, a czekolada – produkowana jest w Belgii.

W ciągu kolejnych kilku lat marka wprowadziła nowe smaki, do najbardziej popularnych w Polsce należą Tiramisu, Bakalia oraz Caffe Latte.

Pierwszy użyty w historii marki Carte d’Or slogan reklamowy brzmiał “La qualite qui fait la difference” (“Jakość, która stanowi różnicę”).

Obecny to “Zaczaruj 1001 wieczorów z Carte d’Or”.

images

No , ale dobra, koniec już takich opowiadań, przejdźmy do tego, na co przecież najbardziej wszyscy czekamy – do lodów i do jedzenia! :D

Nie wiem czy wiecie, ale marka Carte D’Or wypuściła na rynek nowy , obłędny smak ( oczywiście wiadome było, że nie przepuszczę okazji, by go spróbować!).

Smak Chocolate Brownie – czyli czekoladowe brownie.

carte d'or , lody brownie , chocolate brownie , brownie czekoladowe , lody brownie , pavlova , sos karmelowy , solony karmel , lody czekoladowe najlepsze , deser lodowy , ostra na slodko (7)xx

Obłędnie czekoladowe … niesamowicie kremowe i delikatne …. absolutnie nie za słodkie – wręcz przeciwnie – mocno czekoladowe … obficie obsypane dużą ilością czekoladowych kawałków ciasta brownie.

carte d'or , lody brownie , chocolate brownie , brownie czekoladowe , lody brownie , pavlova , sos karmelowy , solony karmel , lody czekoladowe najlepsze , deser lodowy , ostra na slodko (9)xx

To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać … i które jak już zacznie się jeść – to będzie się jadło do ostatniej łyżeczki ( no mi się jeszcze zdarzyło wylizać pojemnik, ale to już takie moje prywatne zboczenie :D ).

Lody mają pojemność 900ml , czyli to taka porcja idealna dla kilku osób, ale jednej , samotnej kobiety, która w sobotni wieczór zamiast wyjść na imprezę obżera się lodami przed telewizorem  ( tak, tak też tak czasami mam :D ).

carte d'or , lody brownie , chocolate brownie , brownie czekoladowe , lody brownie , pavlova , sos karmelowy , solony karmel , lody czekoladowe najlepsze , deser lodowy , ostra na slodko (8)x

Przygotowałam nawet z ich użyciem obłędny deser!

A nawet 2 desery!

Dziś postawiłam na bezę, bo to taka królową deserów!

W połączeniu z przepysznymi lodami o smaku Chocolate Brownie oraz solonym sosem karmelowym ( podczas przygotowania sama zjadłam 1/3 michy :D ) i prażonym popcornem nabrała jeszcze bardziej królewskiego charakteru.

Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?

Taki deser jest idealnym pomysłem zarówno na romantyczną randkę, jak i słodkości po niedzielnym obiedzie.

Koniecznie wypróbujcie!

carte d'or , lody brownie , chocolate brownie , brownie czekoladowe , lody brownie , pavlova , sos karmelowy , solony karmel , lody czekoladowe najlepsze , deser lodowy , ostra na slodko (13)xx

SKŁADNIKI:

( 4 porcje )

MINI PAVLOVA:

* białko – 2 szt

* cukier – 190 g

* sól – 1 szczypta

* ocet winny – 1 łyżeczka

* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka

SOLONY KARMEL:

* cukier – 100 g

* cukier waniliowy – 1 op

* woda – 25 ml

* masło – 50 g

* śmietana 30% – 100 ml

* sól – 1 szczypta

DODATKOWO:

* lody Carte D’Or Chocolate Brownie

* popcorn

UWAGA!!!

Jeśli mamy duże białka i zobaczymy , że beza nie jest sztywna podczas ubijania zwiększamy ilość cukru i dodajemy jeszcze jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SOLONY KARMEL:

Cukier i cukier waniliowy podgrzewamy z wodą, mieszamy aż zrobi się zloty lukier, zestawiamy z ognia.

Dolewamy śmietankę i dodajemy masło z odrobiną soli cały czas energicznie mieszając.

Ponownie stawiamy na ogniu, podgrzewamy i mieszamy aż konsystencja będzie gładka, studzimy.

MINI PAVLOVA:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodając cukier.

Wlewamy ocet i dodajemy mąkę ziemniaczaną – ubijamy.

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc okręgi ( brzegi podnosimy do góry ).

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika, i po 2 minutach redukujemy temperaturę do 100C i pieczemy ok. 45 minut, studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

CAŁOŚĆ:

Wystudzone bezowe gniazdka napełniamy lodami i obficie oblewamy sosem karmelowym i posypujemy prażonym popcornem.

carte d'or , lody brownie , chocolate brownie , brownie czekoladowe , lody brownie , pavlova , sos karmelowy , solony karmel , lody czekoladowe najlepsze , deser lodowy , ostra na slodko (12)xx

A na czekoladowe ptysie wypełnione po brzegi kremowymi lodami i sosem lemon curd, który fantastycznie przełamuje smak lodów. to też byście się skusili? ;)

Niebo w gębie!

czekoladowe ptysie , ptysie z lodami, chocolate brownie , lody brownie . carte d'or , ciasto ptysiowe czekoladowe zz

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    SOLONY KARMEL - idealny do lodów, naleśników i gofrów!
    19 maja 2015 at 06:27

    […] Solony karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, deserów i ciast. […]

  • Reply
    KREM Z KUKURYDZY NA OSTRO
    26 maja 2015 at 06:39

    […] zamiast objadać się pyszny lodami ( np. tymi ) i popijać orzeźwiające koktajle ( np. takie ) szukamy rozgrzewających dań i ciepłych […]

  • Reply
    MINI PAVLOVA Z LEMON CURD
    12 sierpnia 2015 at 06:24

    […] chyba wszystkim beza Pavlova zwana jest królową […]

  • Reply
    KOKOSOWE MIESZKI NALEŚNIKOWE Z LODAMI CARTE D'OR CHOCOLATE BROWNIE I WIŚNIAMI NA GORĄCO
    6 listopada 2015 at 16:36

    […] mnie od jakiegoś czasu tymi numer 1 jest marka lodów Carte D’or, wśród których znajduje się smak Chocolate Brownie – jeden z […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress