I kolejny kolejny kolejny przepis inspirowany kuchnią chińską ( jeszcze kilka fantastycznych przepisów kuchni chińskiej możecie zobaczyć >tutaj< – warto!
Tym razem będzie to wołowina.
Przepyszne soczyste mięso z papryką i brokułami.
Danie niesamowicie łatwe … i sycące!
Jest świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację na ciepło.
Podana z ryżem albo makaronem z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli orientalnych smaków.
Danie idealne np. na zbliżającą się wielkimi krokami majówkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* polędwica wołowa – ok. 250 g
* czosnek – 2 ząbki
* imbir, przyprawa 5 smaków, chili, curry- do smaku
* sos sojowy ciemny – 2 łyżki
* brokuły ( różyczki ) – 150 g
* papryka czerwona – 0,5 szt
* bulion wołowy – ok. 200 ml
* mąka kukurydziana – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczone mięso kroimy na kawałki.
W miseczce mieszamy posiekany czosnek, 1 łyżkę oleju, szczyptę chili, imbiru, curry i przyprawy 5 smaków.
Dodajemy sos sojowy i wszystko razem dokładnie mieszamy.
W marynacie obtaczamy mięso, odstawiamy do lodówki.
W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy brokuły i smażymy przez ok. 5 minut, wyciągamy.
W tym samym woku rozgrzewamy jeszcze niewielką ilość oleju i wrzucamy mięso wraz z marynatą.
Smażymy ok. 5 minut , dodajemy brokuły i pokrojoną w kosteczkę paprykę, a następnie zalewamy bulionem.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z 4 łyżkami wody i dodajemy do mięsa.
Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku i podajemy gorące!
Smacznego!
No Comments