WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ

I kolejny kolejny kolejny przepis inspirowany kuchnią chińską ( jeszcze kilka fantastycznych przepisów kuchni chińskiej możecie zobaczyć >tutaj< – warto!

Tym razem będzie to wołowina.

Przepyszne soczyste mięso z papryką i brokułami.

Danie niesamowicie łatwe … i sycące!

Jest świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację na ciepło.

Podana z ryżem albo makaronem z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli orientalnych smaków.

Danie idealne np. na zbliżającą się wielkimi krokami majówkę!

Polecam!

 wolowina z brokulami , kuchnia chinska , kuchnia tajska , orientalne przepisy , wolowina na ostro , z warzywami , ostra na slodko (4)xxx

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* polędwica wołowa – ok. 250 g

* czosnek – 2 ząbki

* imbir, przyprawa 5 smaków, chili, curry- do smaku

* sos sojowy ciemny – 2 łyżki

* brokuły ( różyczki ) – 150 g

* papryka czerwona – 0,5 szt

* bulion wołowy – ok. 200 ml

* mąka kukurydziana – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczone mięso kroimy na kawałki.

W miseczce mieszamy posiekany czosnek, 1 łyżkę oleju, szczyptę chili, imbiru, curry i przyprawy 5 smaków.

Dodajemy sos sojowy i wszystko razem dokładnie mieszamy.

W marynacie obtaczamy mięso, odstawiamy do lodówki.

W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy brokuły i smażymy przez ok. 5 minut, wyciągamy.

W tym samym woku rozgrzewamy jeszcze niewielką ilość oleju i wrzucamy mięso wraz z marynatą.

Smażymy ok. 5 minut , dodajemy brokuły i pokrojoną w kosteczkę paprykę, a następnie zalewamy bulionem.

Mąkę kukurydzianą mieszamy z 4 łyżkami wody i dodajemy do mięsa.

Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku i podajemy gorące!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress