CIASTO UCIERANE MEGA CYTRYNOWE – KUKURYDZIANE , BEZGLUTENOWE

Dziś mam dla Was kolejne fantastyczne, orzeźwiające ciasto cytrynowe!

( Bo że ciasta cytrynowe lubicie, to ja doskonale wiem, bo każdego dnia przysyłacie mi zdjęcia upieczonego przez mojego Cytruska, który zrobił taką furorę! ).

Dzisiejsze ciasto cytrynowe zrobione z mąki kukurydzianej, dzięki czemu świetnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Dodatek prażonych migdałów sprawia, że przyjemnie chrupie pod zębami, a nasączenie go cytrynowym sosem sprawia, że ciasto absolutnie nie jest suche ( jak to nieraz zdarza się przy ciastach z mąki kukurydzianej ).

Koniecznie wypróbujcie, bo jest pyszne!

CIEKAWOSTKA!

Duża zawartość białka nadaje mące wysoką wartość dietetyczną.

W skład wchodzą również witaminy z gruby A, B, E i błonnik pokarmowy – który jako złożony węglowodan, nie ulega całkowitemu trawieniu, a dzięki temu korzystnie wpływa na trawienie.

Mąka ta charakteryzuje się dużą ilością składników mineralnych,  m.in.: magnez, selen, fosfor, kobalt, potas.

Dzięki wysokiej zawartości skrobi, mąka kukurydziana stosowana jest do wypieku ciast i pieczywa, w których nie pożądane jest wytworzenie tzw. siatki glutenowej (dwutlenek węgla powstający w cieście, w procesie jego fermentacji).

Dodatek mąki kukurydzianej wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i złoty kolor.

Mąkę kukurydzianą można zastosować do wielu ciast i pieczyw, można z niej zrobić naleśniki, bułeczki kukurydziane, ciasto na pizzę, szarlotkę, racuszki, placki.

Po za tym, jest świetna do zagęszczania zup i sosów.

ciasto cytrynowe , ciasto bezglutenowe , ciasto kukurydziane , bezglutenowe przepisy , gluten free , ciasto orzezwiajace , ostra na slodko , jadalne kwiaty (3)xx

 SKŁADNIKI:
( tortownica 18 cm )
Na dużą proszę podwoić składniki!
CIASTO:
* masło – 100 g
* cukier – 100 g
* migdały – 100 g
* mąka kukurydziana – 80 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* jajko – 2 szt
* skórka otarta z cytryny
SOS DO NASĄCZENIA:
*sok cytrynowy – ok. 125 ml
* cukier puder – 80 g

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i drobno posiekanymi migdałami.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy.

Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Na sam koniec wsypujemy resztę składników sypkich i otartą skórkę cytrynową.

Gotową masę przekładamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami delikatnie posmarowanymi masłem.

Pieczemy ok.40 min/180 ( do suchego patyczka ).

 
DO NASĄCZENIA:

Sok z cytryn gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min.

Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką.

Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia.

 Smacznego!
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    CIASTO Z TRUSKAWKAMI UCIERANE NA KEFIRZE - ŁATWE I SZYBKIE
    7 czerwca 2015 at 08:37

    […] Jest  to jedno z moich ulubionych ciast ucieranych! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress