CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM

Dziś mam dla Was kolejne fantastyczne ciasto!

Ciasto, które ostatnio zrobiło furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino ).

Delikatny, puszysty biszkopt przełożony fantastycznym, bananowym kremem i obsypany prażonym kokosem.

Smak przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje!

Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że rozpływa się w ustach.

Jest idealnym pomysłem na rodzinne imprezy i do popołudniowej kawki.

Świetnie sprawdzi się też np. na komunijnym stole!

Polecam!

ciasto bananowe , ciasto kokosowe , bananowo - kokosowe , ciasto z kremem budyniowym , krem kokosowy , krem bananowy , ostra na slodko , latwe przepisy , najlepsze ciasta (2)xx

SKŁADNIKI: 
( blacha : 22×28 cm )

BISZKOPT:

* jajko – 5 szt

* cukier – 3/4 szkl

* mąka pszenna – 3/4 szkl

* mąka ziemniaczana – 1/4 szkl

KREM BANANOWY:

* miękkie masło – 250 g

* żółtko – 3 szt

* cukier – 3/4 szkl

* mleko – 700 ml

* mąka pszenna – 2 łyżki

* mąka ziemniaczana – 4 łyżki

* banan – 1 szt

* likier bananowy – 4-5 łyżek

* kokos – 200 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier.

Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy.

Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.

Studzimy, kroimy na 2 blaty.

KREM BANANOWY:

Żółtka, 1 szklankę mleka i przesiane mąki dokładnie mieszamy.

Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a następnie do gorącego wsypujemy przygotowaną masę.

Wszystko razem energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń.

Do masy wlewamy likier i wsypujemy połowę kokosu – wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy.

CAŁOŚĆ:

Blat biszkoptowy smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy resztą kremu.

Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni kokosem.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

You Might Also Like

14 komentarzy

  • Reply
    BANANOWE KUKURYDZIANE PLACUSZKI
    16 czerwca 2015 at 07:06

    […] dodałam do nich jeszcze banany smażone w miodzie i odrobinę wiórków kokosowych – Wy śmiało możecie pokusić się o […]

  • Reply
    DESER WANILIOWY Z DYNIĄ I GRUSZKĄ - dietetyczny
    23 października 2015 at 13:25

    […] mam dla Was przepis na fantastyczny krem / budyń z dodatkiem przepysznej dyni z własnego ogródka i […]

  • Reply
    Paula
    13 listopada 2015 at 23:09

    Dobry wieczór!

    Chciałabym serdecznie podziękować za przepis na ciasto ponieważ to „niebo w gębie” :) Bez likieru także wyszło. Życzę dalszych dobrych pomysłów na ciasta i pozdrawiam :)

  • Reply
    malwina
    26 stycznia 2016 at 17:31

    Przepis wypróbowany! Pyszności:-) Też nie miałam likieru i wyszło bardzo dobrze.

  • Reply
    RAFAELLO PANCAKES / RACUSZKI KOKOSOWO - MIGDAŁOWE
    6 maja 2016 at 11:20

    […] Przyrządzone na mleku kokosowym i wypełnione po brzegi chrupiącymi płatkami migdałów i prażonym kokosem. […]

  • Reply
    groobass
    9 lipca 2016 at 22:49

    A na jakich wymiarach ta blacha?

  • Reply
    Paulina K.
    2 września 2016 at 18:31

    Czy mleko mogę zastąpić mlekiem roślinnym? Czy będzie wtedy równie dobre?
    I jakie ustawienia piekarnika: gora-dol? U mnie dziala tylko termoobieg…

    • Reply
      Ostra na Słodko
      3 września 2016 at 01:33

      Śmiało możesz zrobić na mleku roślinnym ( możliwe , że będzie trzeba troszkę więcej dosłodzić )
      Góra dól z termoobiegiem ( pilnuj , żeby się nie spiekło :) )

  • Reply
    marzena
    23 grudnia 2016 at 21:13

    w skladnikach nie ma budyniu a w wykonaniu jest budyn.. czy budyn trzeba zagotowac?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      25 grudnia 2016 at 15:36

      Składniki , które są podane : mleko, mąka , masło … – tworzą domowy budyń

  • Reply
    Agnieszka
    20 stycznia 2017 at 18:11

    własnie robię Pani ciasto :) czy biszkoptu nie trzeba niczym nasączyć, żeby nie był za suchy ???

  • Reply
    Magdalena Kruk
    30 lipca 2017 at 22:28

    Dziękuję bardzo za przepis! Ciasto wyszło przepyszne. Pozdrawiam Panią serdecznie. :) :)

  • Reply
    Lilla
    1 sierpnia 2017 at 16:02

    Witam.Mozna te ciasto mrozic?

  • Pozostaw odpowiedź Magdalena Kruk Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress