Dziś mam dla Was kolejne fantastyczne ciasto!
Ciasto, które ostatnio zrobiło furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino ).
Delikatny, puszysty biszkopt przełożony fantastycznym, bananowym kremem i obsypany prażonym kokosem.
Smak przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje!
Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że rozpływa się w ustach.
Jest idealnym pomysłem na rodzinne imprezy i do popołudniowej kawki.
Świetnie sprawdzi się też np. na komunijnym stole!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( blacha : 22×28 cm )
BISZKOPT:
* jajko – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1/4 szkl
KREM BANANOWY:
* miękkie masło – 250 g
* żółtko – 3 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mleko – 700 ml
* mąka pszenna – 2 łyżki
* mąka ziemniaczana – 4 łyżki
* banan – 1 szt
* likier bananowy – 4-5 łyżek
* kokos – 200 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier.
Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy.
Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.
Studzimy, kroimy na 2 blaty.
KREM BANANOWY:
Żółtka, 1 szklankę mleka i przesiane mąki dokładnie mieszamy.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a następnie do gorącego wsypujemy przygotowaną masę.
Wszystko razem energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń.
Do masy wlewamy likier i wsypujemy połowę kokosu – wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy.
CAŁOŚĆ:
Blat biszkoptowy smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy resztą kremu.
Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni kokosem.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
14 komentarzy
BANANOWE KUKURYDZIANE PLACUSZKI
16 czerwca 2015 at 07:06[…] dodałam do nich jeszcze banany smażone w miodzie i odrobinę wiórków kokosowych – Wy śmiało możecie pokusić się o […]
DESER WANILIOWY Z DYNIĄ I GRUSZKĄ - dietetyczny
23 października 2015 at 13:25[…] mam dla Was przepis na fantastyczny krem / budyń z dodatkiem przepysznej dyni z własnego ogródka i […]
Paula
13 listopada 2015 at 23:09Dobry wieczór!
Chciałabym serdecznie podziękować za przepis na ciasto ponieważ to „niebo w gębie” :) Bez likieru także wyszło. Życzę dalszych dobrych pomysłów na ciasta i pozdrawiam :)
malwina
26 stycznia 2016 at 17:31Przepis wypróbowany! Pyszności:-) Też nie miałam likieru i wyszło bardzo dobrze.
RAFAELLO PANCAKES / RACUSZKI KOKOSOWO - MIGDAŁOWE
6 maja 2016 at 11:20[…] Przyrządzone na mleku kokosowym i wypełnione po brzegi chrupiącymi płatkami migdałów i prażonym kokosem. […]
groobass
9 lipca 2016 at 22:49A na jakich wymiarach ta blacha?
Paulina K.
2 września 2016 at 18:31Czy mleko mogę zastąpić mlekiem roślinnym? Czy będzie wtedy równie dobre?
I jakie ustawienia piekarnika: gora-dol? U mnie dziala tylko termoobieg…
Ostra na Słodko
3 września 2016 at 01:33Śmiało możesz zrobić na mleku roślinnym ( możliwe , że będzie trzeba troszkę więcej dosłodzić )
Góra dól z termoobiegiem ( pilnuj , żeby się nie spiekło :) )
marzena
23 grudnia 2016 at 21:13w skladnikach nie ma budyniu a w wykonaniu jest budyn.. czy budyn trzeba zagotowac?
Ostra na Słodko
25 grudnia 2016 at 15:36Składniki , które są podane : mleko, mąka , masło … – tworzą domowy budyń
Agnieszka
20 stycznia 2017 at 18:11własnie robię Pani ciasto :) czy biszkoptu nie trzeba niczym nasączyć, żeby nie był za suchy ???
Ostra na Słodko
21 stycznia 2017 at 00:46Można śmiało ale nie jest to konieczne :)
Magdalena Kruk
30 lipca 2017 at 22:28Dziękuję bardzo za przepis! Ciasto wyszło przepyszne. Pozdrawiam Panią serdecznie. :) :)
Lilla
1 sierpnia 2017 at 16:02Witam.Mozna te ciasto mrozic?