CIASTO CZEKOLADOWE a’la MURZYNEK Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMI

W tym roku jak nigdy z wielką przyjemnością objadam się gruszkami.

Bardzo soczystymi gruszkami!

Robię z nich koktajle, musy, ciasta i desery.

… à propos właśnie ciast

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe  ( coś ala murzynek ) z dodatkiem gruszek nadziewanych bakaliami ( jak pewnie pamiętacie kiedyś robiłam już sernik z jabłkami nadziewanymi).

Podobne jadłam w zeszłym roku na urlopie i z przyjemnością brałam dokładkę!

Niestety nie udało mi się wyciągnąć przepisu od szefa kuchni, więc metodą prób i błędów kombinowałam w domu.

I udało się – efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a ciasto trafiło na listę TOP 10 moich ciast i robi furorę za każdym razem kiedy się pojawi!

Koniecznie wypróbujcie!

Ps. najlepsze do tego przepisu są gruszki Konferencje – owoce są duże, mają wydłużony kształt i są niezwykle soczyste.

Jest to jedna z najpopularniejszych odmian w Europie.

 ciasto czekoladowe , ciasto z gruszkami , ciasto czekoladowe z bakaliami , murzynek najlepszy , ciasto z orzechami , najlepsze ciasto czekoladowe  (2)xx

SKŁADNIKI:

( tortownica 24 cm )

CIASTO:

* jajko ( duże ) – 3 szt

* mleko – 125 ml

* masło – 240 g

* mąka pszenna – 2 szkl

* kakao – 2 łyżki

* cukier – 1 szkl

* orzechy włoskie – 50 g

* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

DODATKOWO:

* gruszki – 3 szt

* bakalie ( orzechy nerkowca i piniowe, migdały, żurawina, rodzynki ) – 200 g

* miód prawdziwy – 4 łyżki

* cynamon – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W rondelku roztapiamy masło z cukrem, a następnie dodajemy mleko, kakao i olejek waniliowy , studzimy.

Dodajemy mąkę przesianą (!) z proszkiem do pieczenia oraz żółtka – cały czas miksujemy.

Dodajemy podprażone i posiekane orzechy włoskie oraz białka ubite na sztywno i dokładnie, ale zarazem delikatnie mieszamy.

Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Gruszki kroimy na pół ( nie obieramy ) i wydrążamy środek.

Wszystkie bakalie dokładnie siekamy, mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy miód oraz cynamon.

Nadziewamy gruszki, a następnie wkładamy do ciasta czekoladowego i wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40 minut. ( do suchego patyczka ).

Studzimy i zajadamy!

Pycha!

ciasto czekoladowe , ciasto z gruszkami , ciasto czekoladowe z bakaliami , murzynek najlepszy , ciasto z orzechami , najlepsze ciasto czekoladowe  (6)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    renia
    16 maja 2015 at 08:08

    Sylwio,a ile tego masła do ciasta,bo nie ma ilości w składnikach? Dzięki i pozdrawiam.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      16 maja 2015 at 08:12

      240 g – już poprawiam! Dzięki za uwagę :*

      • Reply
        renia
        16 maja 2015 at 09:36

        Dziękuję, biorę sie za to cuuuudo ?

  • Reply
    GRZANKI Z GORGONZOLĄ, GRZUSZKĄ , MIODEM I ORZECHAMI - idealne na śniadanie!
    26 lipca 2015 at 22:51

    […] chrupiące tosty z dodatkiem aromatycznego sera gorgonzola , soczystych gruszek, słodkiego miodu i chrupiących […]

  • Reply
    OMLET KOKOSOWO-DYNIOWY ( na mące kokosowej ) - dietetyczny - najlepszy - BE FIT!
    7 października 2015 at 18:35

    […] solo czy też z ulubionymi dodatkami ( np. banany, gruszki, krem orzechowy czy też prażone orzechy ) jest niezwykle […]

  • Reply
    PIERNIKOWE PANCAKES Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI
    6 maja 2016 at 11:23

    […] karmelizowanych gruszek sprawia, że ciężko się od nich oderwać, a każdy z przyjemnością sięga po […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress